Общо 206 515 недекларирани евро задържаха митнически служители при три случая в рамките на ден, съобщиха от Агенция "Митници".

При проверка на автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния за Турция, са били открити недекларирани 65 000 евро. Автобусът пристигнал на ГКПП "Капитан Андреево" на 26 февруари малко преди полунощ. Въпреки че шофьорът и пътниците заявили, че не пренасят нищо за деклариране, при проверката в раницата на един от пътниците митничарите намерили торба, пълна с пачки с евро в различни купюри. Валутата е иззета, а по случая е образувано досъдебно производство.

Недекларирани 104 600 евро са били открити и на МП "Лесово" при проверка на напускащ страната лек автомобил. Колата е била шофирана от българин, придружен от двама пътници - и двамата турски граждани, единият от които със статут на постоянно пребиваващ в България.

Тримата заявили, че нямат нищо за деклариране. Митнически служители обаче открили внушителното количество контрабандно пренасяна валута в пачки по джобове на дрехите им. 15 000 евро били открити у шофьора на автомобила, а други 25 200 евро пренасял единият от пътниците. Срещу двамата са съставени актове за нарушение на Валутния закон. Най-голямата сума контрабандна валута - 64 400 евро, била открита в джобовете на третия пътник - турски гражданин, постоянно пребиваващ в България. Срещу него е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава.

На МП "Летище София - пътници" са били открили над 36 000 евро при проверка на българин, пристигнал от Израел. Митническите служители установили, че в джобовете си пътникът пренася общо 36 915 евро. Валутата е иззета.