Задържани са прокурор и служител на ГД "Изпълнение на наказанията". Това стана ясно по време на брифинг с участието на главния прокурор Сотир Цацаров, говорителката му-Румяна Арнаудова и шефа на Спецпрокуратурата Иван Гешев.

Плевенският прокурор Димитър Захариев е задържан в Съдебната палата в София по подозрение, че е участвал в Организираната престъпна група за рекет на Камен Балбузанов-Куката.

 С "офроуд рали" полицаи заловили група за рекет и изнудване

С "офроуд рали" полицаи заловили група за рекет и изнудване

Един от групата е блъснал кола на ГДБОП със 100 км в час

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че паралелно с ареста на Захариев, в Плевен е задържан и служител на ГД "Изпълнение на наказанията"- също за участие в престъпна група.

Срещу него има и подозрения и за заплаха към колежка с думите: "Ти няма ли да черпиш, че ще ставаш вдовица? Кажи на твоя мъж да внимава какво прави и говори, защото като излезе Куката от затвора, ще го убие."

Прокурорът Димитър Захариев е подсъдим за оказване на натиск върху свидетел по делото "Октопод". По предложение на обвинител номер 1, на 23 юли 2015 г. Висшият съдебен съвет е отстранил от длъжност Захариев. Цацаров е внесъл и друго предложение- за освобождаване на Захариев като прокурор, защото е участвал в охранителна фирма, което представлява търговска дейност. Впоследствие, обаче, плевенският прокурор е напуснал фирмата и е продължил да работи в прокуратурата.

Фалстарт на мегаделото „Нежен октопод" в спецсъда

Фалстарт на мегаделото „Нежен октопод" в спецсъда

Нов опит за ход на процеса ще бъде даден в края на септември

Цацаров обясни, че са били изчерпани всички варианти относно отстраняването му от длъжност, но СГС и САС също отказали.

Димитър Захариев е привлечен като обвиняем за участие в ОПГ и изнудване, съобщи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Служителят на ГД "Изпълнение на наказанията" също е привлечен за участие в ОПГ, но и заплаха с убийство, която отправил пред множество свидетели. Не стана ясно името на служителя. С прокурора са обект на разследването още от края на миналата година.

Най-после делото срещу „Чуковете“ на Таки на път да тръгне

Най-после делото срещу „Чуковете“ на Таки на път да тръгне

След двугодишни опити

Гешев каза, че прокурор Захариев е съпричастен към групата на Куката. Логистика е думата, с която може да се опише дейността на плевенския прокурор, поясни шефът на спецпрокуратурата. По този начин гарантирал, че държавата няма да се намеси.

"Аз смятам, че това е сериозен проблем. Правим всичко възможно такива действия да бъдат санкционирани", каза Гешев.

Припомняме, името на Камен Балбузанов - Куката се свързва с това на издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис - Таки. Смята се, че и самият Балбузанов е свързан с разпространението на наркотици на територията на Слънчев бряг. Името му е спрягано и до това на Антон Милтенов - Клюна, който държеше част от наркопласьорите в София. Срещу Куката са извършени две покушения в Плевен през 2008 и 2009 година, като при второто той бе прострелян четири пъти. За последен път името на Камен Балбузанов излезе по медиите, когато срещу него бе извършено нападение в дискотека в Несебър.

На брифинга станаха ясни и причините за стрелбата на 69-годишния мъж, който рани 9-годишно момче в Айтос. 

69-годишен простреля дете с въздушна пушка
Обновена

69-годишен простреля дете с въздушна пушка

Детето е уцелено с 4 сачми. Няма опасност за живота му

69-годишният Васил Стойнов се подразнил от това, че група деца си играели на двора и му пречили, защото викали. Той е стрелял с въздушната си пушка и ранил 9-годишното дете. Пострадалото лице е без опасност за живота.

В дома на Стойнов е открито преправено огнестрелно оръжие и 18 патрона за автомат "Калашников".

Повдигнати са му две обвинения - за причиняване на лека телесна повреда на малолетно лице по хулигански подбуди и за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешение.