Задържаха телефонни измамници в Самоков и Търговище. С полицейска операция, на 4 юли ОДМВР - София и РУ - Самоков, задържат участник в телефонна измама спрямо възрастна жена от Самоков.

Криминално проявени 24-годишен софиянец е арестуван при незабавни заградителни действия, непосредствено след потеглянето му от адреса на потърпевшата. В управлявания от него автомобил са открити и иззети 9500 лева. 71-годишната жена е измамена по телефона, че давайки спестяванията си, оказва съдействие на полицията.

По случая в РУ - Самоков е образувано досъдебно производство. 24-годишният е привлечен в качеството на обвиняем, наложена му е мярка за неотклонение "парична гаранция". Продължава работата по установяване съпричастността на мъжа и към други идентични измами.

На 4 юли, служители на РУ - Търговище задържат 64-годишна варненка. В хода на разследването е установено, че е участвала в четири телефонни измами, извършени на 2 и 3 юли в областния град по схемата "оказване на съдействие за задържане на извършители на телефонни измами".

По този начин за два дни местни жители - три жени на 31, 49 и 69 години и 85-годишен мъж са измамени с около 9250 лева, 1510 турски лири и 60 грама златни накити. По случаите са образувани досъдебни производства.

Пред разследващите варненката признала участието си в измамната схема, тя е задържана с полицейска мярка за срок до 24 часа, привлечена е в качеството на обвиняем.

Отнетите пари и ценности ще бъдат върнати на собствениците им. В момента се работи по доказване на евентуално нейно учстие в няколко телефонни измами, осъществени под същия претекст през юни на територията на Попово. Действията по разследването се извършват под ръководството на прокурор от Районна прокуратура - Попово.

От полицията отново напомнят на хората под никакъв предлог да не представят пари или ценности на непознати, обадили им се по телефона.

Полицията никога не търси по подобен начин съдействие от граждани при осъществяване на дейността си. При получаване на подобни обаждания е важно разговорът да бъде прекъснат и своевременно подаден сигнал на тел. 112.