Българската полиция задържа петима българи, издирвани от властите в Италия.

Акцията у нас е координирана от ГД "Национална полиция", ОДМВР-Русе, Варна и Видин. Тя е била осъществена днес в рамките на международна операция по задържането на българи с влезли в сила присъди в Италия. Освен у нас действия са проведени и на територията на още две страни в Европа.

В София са арестувани двама мъже на 47 години с издадени европейски заповеди за арест по искане на Италия. Единият е търсен за изтърпяване на присъда от 4 години затвор, а другият - за изтърпяване на наказание от 2 години и половина затвор. Осъдени са от италиански съдилища за "престъпно сдружение от мафиотски тип". Мъжът с по-малката присъда е задържан. Другия, поради установено влошено здравословно състояние, е докладван на прокуратурата за последващи действия спрямо него.

В Русе е задържан 55-годишен мъж с издадена европейска заповед за арест за извършено престъпление в Италия. Той е осъден на 4 години и 3 месеца затвор за документни подправки и вещно укривателство.

Във Видин е задържан и 40-годишен мъж, който е осъден на 4 години и 6 месеца затвор за трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Във Варна пък е арестуван 57-годишен мъж от Провадия. Той е обявен за издирване с европейска заповед за арест за извършено престъпление в Италия, за което е осъден на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода за подпомагане на нелегална миграция и вещно укривателство.

Материалите са докладвани на прокуратурата за предприемане на действия по екстрадицията на петимата ни сънародници. На четирима от тях са наложени мерки за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа. При международната акция в Германия е задържан и още един българин.

От ГДНП припомнят, че това е втората поред операция по задържането на българи с влезли сила присъди в Италия. Първата е била проведена на 13 май, когато у нас са били задържани четирима български граждани.