Прокуратурата привлече към наказателна отговорност 34-годишен мъж контактувал с непълнолетно момиче, с цел да извърши блудствени действия.

Обвиняемият Г.И. събирал информация за 16-годишното момиче, чрез сайт за запознанства и интернет приложение в периода от 20 декември 2022 г. до 15 януари 2023 г. Първоначално педофилът си мислел, че комуникира с 13-годишна девойка и въпреки, че тя му споделила реалната си възраст, Г.И. продължил с опитите за контакт с нея по сексуални подбуди.

Обвиняемият е задържан за 72 часа, като предстои да бъде внесен иск в Софийския районен съд за неговия постоянен арест.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.155а, ал.1 от НК.

Скорошно проучване на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Черноморска академия за сигурност установи, че 25% от децата прекарват пет и повече часа на ден в интернет, докато 70% са в онлайн пространството между един и три часа.

От проучването стана ясно още, че 55% от децата играят онлайн с непознати, а 66% посочват, че са получавали покани за приятелство от хора, които не познават. На 22% от учениците непознати са им предлагали да се срещнат на живо, а 21% са получавали предложения за подаръци отново от хора, които не познават.

Припомняме, през ноември се проведе мащабна акция срещу сексуалните злоупотреби с непълнолетни у нас. В рамките на операцията бяха задържани общо 13 лица и към всичките прокуратурата повдига обвинение.

Обвиниха и 13-те, задържани за разпространение на детска порнография

Обвиниха и 13-те, задържани за разпространение на детска порнография

Установява се дали български деца също са станали жертва