Още в неделя вечерта са арестувани шестимата, обявени за издирване след нападението над полицаи в Ботевград, съобщи bTV, позовавайки се на МВР.

Сред шестимата арестувани е и жена, която също е участвала в нападението над органите на реда. Охранителна камера е заснела напрежението между роми и полицаи в нощта срещу неделя.

Полицаите бяха нападнати с колове, камъни и са замеряни дори с пейка. Има повреди и по колите на полицията.

Каракачанов подкрепи полицаите в Ботевград, "скочи" на НПО-тата

Каракачанов подкрепи полицаите в Ботевград, "скочи" на НПО-тата

Вчера роми нападнали с камъни органите на реда, отзовали се след сигнал за силна музика

Полицаите са отишли да проверят сигнал за силна музика. Минути след като пристигнали, ги обградила и атакувала тълпа. На записа се вижда как срещу служителите на реда хвърчат камъни.

По-късно вицепремиерът по сигурността Красимир Каракачанов написа пост в социалната мрежа Фейсбук, в подкрепа на полицаите и припомни думите на съпругата на вицепремиера Томислав Дончев за моркова и тоягата по адрес на ромските права в страната.

За ромите морковът е твърде дълъг, а тоягата - къса
Обновена

За ромите морковът е твърде дълъг, а тоягата - къса

Секретен доклад посочвал, че ромите не могат да се интегрират

Преди минути съпругата на вицепремиера Томислав Дончев - Светлана предложи Българският хелзингски комитет да излезе с "остра" декларация в защита на правата на полицаите от Ботевград и да осъди посегателствата върху тях като представители на българския етнос.

"Равенство в правата и задълженията без значение на етноса, нали? Също така предлагам, всяка циганка от въпросния блок да се отрече от мъжа си, ако е хвърлял камъни и дърве по униформените лица", пише Светлана.

"Българският полицай, независимо от своя етнос, е въплъщение на държавността. Той трябва да бъде уважаван и слушан. Да посегнеш върху полицейски служител е като да посегнеш на всички нас, защото ние сме държавата", пояснява съпругата на Томислав Дончев.