Колко пари са изхарчени за интеграция на ромите и какъв е ефектът? Това попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на обсъждане на административния мониторингов доклад за 2017 година по изпълнението на Националната стратегията за интегриране на ромите.

От година на година става по-зле с интеграцията, категоричен бе той. По-рано съпартиецът му Драгомир Стойнев настоя ресорният вицепремиер Валери Симеонов да дойде в парламента.

Светланка е права, включи се и Станислав Станилов, визирайки съпругата на Томислав Дончев. Тя взриви социалните мрежи с позицията си за интеграцията на ромите по метода на тоягата и моркова. У нас морковите са твърде дълги, а тоягите къси, отсече той.

По думите му секретен доклад посочва, че ромите не могат да се интегрират. Ужасява ме тезата, че циганите не могат да се интегрират, впечатли се Антон Кутев. Истината е опасна, предупреди Станилов в отговор.

Социалистите създадоха циганските барони, включи се в споровете и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. Ромите и турците основно са строили социализма в България, по думите му. Явно Живков вършеше повече работа от вас, допълни Рашидов.

През 2012 г. ГЕРБ са вкарали националната стратегия за интеграция на ромите през българския парламент. Не бяхте ли вие, които купувахте гласове и опрощавахте тока на малцинството, запита реторично бившият министър на културата.

Този доклад е една брошура, заяви и Джейхан Ибрямов от ДПС. Според него са раздавани изключително много пари на калпак.

206 000 деца са отпаднали от българската образователна система, признава самият доклад. В последните години не се изучава майчиния ромски език. Това е огромен пропуск, който трябва да се вземе предвид, по думите на Ибрямов.

В България няма нито помощи, нито моркови, предназначени само за ромите, подчерта той. Стратегиите за ромите се усвоявали от хората с бели якички. Най-малко ромите заслужават тоягата, посочват още депутатът от ДПС.

В крайна сметка Народното събрание не прие доклада за 2017 година по изпълнението на Националната стратегията за интегриране на ромите.