Задържан е 53-годишен мъж с инициали Кр. Хр. в момент на продажба на CD във варненския квартал "Трошево".

Дискът съдържа над 450 000 лични данни на хора родени във Варненско от 1894 г. до 2001 г., както и на хората, които са си направили адресни регистрации в областта през цитирания период.

В съдържанието му са били включени три имена, ЕГН, адрес, като за част от лицата е имало и информация за актуалните им телефонни номера. CD-то е било предложено на цена от 400 лв.

Задържането е станало на 13 юли при полицейска акция. Това съобщават от МВР, позовавайки се информация, дадена от зам.-директорът на ОДП в морската столица комисар Димитър Димитров на специална пресконференция.

В последствие са задържани още двама мъже. Б.К. на 40 г. и П. П. на 31 г. При обиск на домовете им са иззети 2 компютърни конфигурации и още 4 CD-та.

До този момент полицията не разполага с данни за извършени подобни предходни престъпления, подчертават от МВР.

По случая е образувано следствено дело. На тримата варненци е повдигнато обвинение по чл. 360 от НК във връзка с т. 4 от Закона за защита на личните данни. Текстът предвижда ниско наказание- 1 година лишаване от свобода или обществено полезен труд.


Със задържането на информацията за личните данни е осъществена превенция за неразпространението им и злоупотребата с тях, включително е не е позволено да бъде извършено престъпление. С наличната информация би могло да се изработят неистински лични документи, фалшиви нотариални актове и да се осъществят сделки, да се теглят кредити чрез фалшиви поръчители, да се пазарува в търговски обекти, да се регистрират фирми и да се тегли през тях ДДС, както и множество други престъпления.

Събирането, обработката и съхранението на този вид данни са забранени по закон, е обяснил зам.-окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров, под чието ръководство е извършена операцията. Той е допълнил, че в момента се установява какъв е източникът на придобиване на тази информация и посочи, че към момента има пет вероятни институции.