7 броя автомати "Калашников" и заглушители, пистолет "Макаров", картечен пистолет, 5 броя карабини, ловни пушки, боеприпаси и части за автомати. Това е резултатът от последната операция на ГДБОП в Казанлък от вчера.

Арсеналът е задържан заедно с шестима души - престъпна група, която се е занимавала и с бракониерство. При операцията е била намерена и убита кафява мечка.

Подробности за вчерашната спецакцията на ГДБОП и специализираната прокуратура разкри изпълняващият длъжността ръководител на спецпрокуратурата Димитър Петров.
Припомняме, вчера спецслужбите проведоха акция в Казанлък и околностите на града срещу нелегално съхранение и търговия с оръжие.

При спецакцията в Казанлък арестували служител на "Арсенал"

При спецакцията в Казанлък арестували служител на "Арсенал"

От оръжейния завод отказват коментар

Информацията за престъпната група е постъпила в края на лятото на миналата година. Групата е имала за цел производство, търговия и съхраняване на оръжия без разрешение.

Служител на завод "Арсенал" в Казанлък е бил част от групата, който той е изнасял множеството части за оръжия. Той е бил с ниски доходи и се е опитал да осъществява контакти с други служители, за да си набави различни компоненти за сглобяването на оръжия. Оръжията са се сглобявали по поръчка на клиент, били са с най-различна цена и парите са давани предварително.

Няма данни за съпричастност към някакви терористични организации.

Автоматите са били със заглушители и са търсени предимно от бракониери, занимаващи се с незаконен лов на територията на общината. Според разследващите оръжието се е разпространявали предимно на територията на Казанлък.

Прокурор Петров допълни, че въпреки правените проверки от служба "КОС", се касае за ниско ниво на контрол в завода.

Престъпната група е хваната в момента на сделка, като част от парите са намерени в другите членове на групата и са били белязани.

Прави се анализ на събраните доказателства, които ще бъдат съпоставени с информацията дали може да се касае за същите оръжия от същия завод, като в края на 2018 г., разясни Димитър Петков.
Утре ще се гледат мерките за неотклонение на шестимата задържани. Всички от тях са криминално проявени и имат присъди.

Откритите оръжия излизат от завод "Арсенал"
Обновена

Откритите оръжия излизат от завод "Арсенал"

Ако барутът се е възпламенил от мястото в столичния квартал "Редута" би останало само дупка

Припомняме, в началото на декември месец миналата година в област Стара Загора служители на реда иззеха 17 автомата "Калашников", 15 пистолета "Макаров" и 12 цеви за същия пистолет. Оръжието бе открито в гараж в София, а премиерът се похвали, че и специалните бригади не разполагат с толкова. Тогава бе разпоредена и пълна проверка на завода "Арсенал"