17 калашника със заглушители и 15 пистолета със заглушители са били открити при операцията в столичния квартал "Редута", с която се похвали министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното заседание в МС. Това съвпадна с брифинга в ГДБОП за операцията на службите.

Тази операция е втора част, своеобразно продължение на операция от преди три години, когато група от трима души е била заловена отново със сериозен арсенал. Именно тогава се е издирвал четвърти, който явно се е оказал лидер на групата, стана ясно от думите на Иван Гешев на брифинга в ГДБОП.

Службите смятат, че оръжията излизат от завод "Арсенал", но е е ясно по какъв начин. Това криминално изнасяне от предприятието вероятно ще продължи.

Именно лидерът на групата е притежавал склад в жилищен блок, който е бил добре обезопасен с камери и прожектори. Миналата събота ГДБОП задържат лицето при влизането му в гаража към жилищния блок в София. Открити са десетки автомати, скорпиони, 8 кг. черен барут, РПГ.

Гешев посочи, че ако барутът се е възпламенил от мястото би останало само дупка.

Откриха боен арсенал в гараж в София
Обновена

Откриха боен арсенал в гараж в София

Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат, похвали се Борисов

Образувани са три досъдебни производства вследствие проведената операция в столичния квартал "Редута". Резултатът от съвместната работа е споделен със специализираната прокуратура.

Преди три години ГДБОП проведе операция, при която бяха иззети над 50 автомата тип Узи. Трима от престъпната група са привлечени към наказателна отговорност без един. Оказва се, че това е лидерът на групировката. Той е с присъда на първа инстанция за три години лишаване от свобода.

Делото е висящо пред Апелативен специализиран съд, припомни Гешев. Обвиняемият е притежавал склад в жилищен блок, добре обезопасен с камери и прожектори, от което става явно, че е ползван като склад за оръжие.

От ГДБОП са продължили да работят по случая и миналата събота лицето е задържано при влизане в гараж в жилищен блок в София.

3 години затвор за мъж, продавал картечни пистолети на черно

3 години затвор за мъж, продавал картечни пистолети на черно

Мъжът заличава; номерата на оръжията, за да са готови за черния пазар

Към всеки автомат има торбичка с резервни части, за да стане използваем по всяко време. Иззети са също така и десетки хиляди патрони.

На 30 ноември при акция на ГДБОП лицето е задържано, като са претърсени и иззети голямо количество оръжия. Касаейки големия обем от оръжие, цяла нощ на територията на гаражите са извършвани претърсване и изземване. Лицето е обвиняемо и е определена мярка за неотклонение задържане под стража подари големи количества боеприпаси, оръжие и взривни вещества. Това заяви прокурорът от Специализирана прокуратура Евгения Станкова.

ГДБОП разби група преправяла и търгувала с оръжие у нас и в Турция

ГДБОП разби група преправяла и търгувала с оръжие у нас и в Турция

Столичен гараж е бил пригоден за работилница за изработване на детайли

Общото количество на Калашников са 65, 37 чешки автомати Скорпион, 43 кг пистолети с различни марки, 8 кг. черен барут, два сандъка със запалки за гранати, като една запалка е с мощност 3 конски сили, две пушки помпи, 14 дръжки със спусък за РПГ. Патроните са около 50 000, но е възможно и да са повече, предполага главният консул на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

В „Арсенал” произвеждали калашници, но не ги изнасяли

В „Арсенал” произвеждали калашници, но не ги изнасяли

Едва ли някой можел да отговори как автоматите са попаднали в ръцете на терористите

Вчера е проведена и акция, при която са намерени десетки автомати, изнесени от склад в Казанлък. Организираната престъпна група се е занимавала с придобиване и разпространение на оръжие и взривни вещества. Претърсени са 9 адреса, 7 лица са задържани за 24 часа. Намерени са 10 автомата Калашников и пистолети, като всички доказателства са общо 17 автомата, 15 пистолета и 12 цеви.

Как тези оръжия излизат от завод Арсенал не е ясно за ГДБОП. Това криминално изнасяне от предприятието вероятно ще продължи, смята Спиридонов. Престъпната група е свързана с друга, която произвежда фалшиви документи за самоличност.

Близо 300 пълнители за „Калашников” откриха в микробус на Капитан Андреево

Близо 300 пълнители за „Калашников” откриха в микробус на Капитан Андреево

За фалшивите документи са задържани пет лица, като три от тях са чужди граждани. Намерена е печатницата, където се печатат документите, сред които са канадска виза, подправени документи на арабски и ирански, италиански, израелски и естонски документи са самоличност.

Главният консул на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че действията са в противодействие на тероризма, защото иззетите оръжия биха достигнали до всяка точка на планетата, а най-близката такава е вътрешността на Европа.

Съществени проблеми в борбата с организираната престъпност към този момент няма, обяви заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Трябва да уважаваме труда, благодарение на който точката Организирана престъпност в ежегодните доклади на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка в ЕС се закрива.

„Армия” от над 211 хиляди българи имат 340 хиляди единици оръжия

„Армия” от над 211 хиляди българи имат 340 хиляди единици оръжия

Проверката за частния арсенал бе назначена от Сотир Цацаров след трагедията в Лясковец. Според данните от нея само в столицата 23 лица се разхождат с огнестрелни оръжия, въпреки че разрешителните им отдавна са изтекли