3-годишна ефективна присъда наложи Специализираният наказателен съд спрямо мъж, продавал картечни пистолети на черно.

В затвора за 3 години ще лежи седмият участник в организираната престъпна група за придобиване, преработка, държане и незаконна търговия на огнестрелни оръжия (в т.ч. на 50 картечни пистолета "Узи"), която беше неутрализирана на 19 ноември 2016 г. при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

3-годишната присъда е за търговеца на оръжия в групата. Той внесъл законно от 50-те "Узи"-та и ги продал на участниците в групата, без да бъдат обезопасени (т.е. да бъдат преработени в негодни за стрелба, както изисква законът). Освен, че не обезопасил оръжията, техните номера били заличени. Мъжът подготвял оръжията за черния пазар.

ГДБОП разби група "колекционери" на оръжия за черния пазар

ГДБОП разби група "колекционери" на оръжия за черния пазар

Софийски апартамент, превърнат в работилница за преработка на оръжия

Осъденият днес е единственият от участниците, който бе съден по общия ред. Още преди обвинителния акт по делото да бъде внесен в съда на 6 юли 2017 г., един от участниците поиска споразумение с прокуратурата и получи 2-годишна условна присъда, в т.ч. заради съдействие на разследването. На 15 август 2017 г. съдът наложи и две ефективни (по 1 година и 10 месеца и 1 година и 3 месеца) и три условни присъди на петима от участниците, които след внасяне на обвинението в съда поискаха бързо съдебно производство и по-леки присъди.

Разследването срещу участниците в групата и изготвянето на обвинението срещу тях продължи по-малко от 9 месеца след задържането им.

При извършените претърсвания в ползвани от тях жилища бяха намерени и иззети 50 картечни пистолета "Узи", картечен пистолет "Скорпион", 10 пистолета от различни марки и модели, оптика, 2700 евро, 19 000 лева, голямо количество боеприпаси, части за огнестрелни оръжия.

Разследването установи, че групата е била създадена през март 2016 г.

Присъдата на Специализирания наказателен съд над оръжейния търговец може да бъде обжалвана.

Работилница за оръжие откриха полицаите във вила край Казанлък

Работилница за оръжие откриха полицаите във вила край Казанлък

Петима мъже са арестувани след сделка с незаконно оръжие