Откраднаха светеща шамандура в река Дунав, съобщават от Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД).

Светещият модул на плаващ навигационен знак е собственост на агенцията. Тя е задигната в района на остров Вардим.

На 7 декември в 9.56 часа в системата за контрол на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" постъпил сигнал, че навигационният знак на rkm 548 е извън позиция. Той се движел навътре от брега на територията на Република Румъния. Експерти от агенцията се свързали с колегите си от АФДЖ - Галац, които пък подали сигнал до Гранична полиция - Зимнич.

В полунощ е бил регистриран удар, след който е получена информация за разхерметизиране на шамандурата и наклон.

На следващия ден не можело да се установи местонахождението на светещата шамандура. Това навело експертите на мисълта, че тя е в затворено и тъмно помещение под наклон.

Експертите от агенцията за поддържане на Дунав подали команда до устройството за промяна на режима за излъчване на светлина. Това било направено с цел да се съхранява батерията.

В 7.06 часа на 8 декември шамандурата изпратила сигнал, че се намира в частен дом в румънското село Кончесть, на 16 км на север от остров Вардим. Системата не спряла да подава постоянни сигнали за удари и премествания до 10 декември.

Граничарите в Зимнич получавали постоянна актуална информация. В резултат на нея те извършили проверка по случая и открили модула в двора на частния дом.

По случая е образувано досъдебно производство.

До момента шамандурата се намира в Зимнич, за да се използва за доказателство.

От Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" уточняват, че през 2015 г. навигационно-пътевата обстановка в българския участък на река Дунав е осъвременена. Внедрена е система за мониторинг. Тя контролира и информира в реално време за местоположението и състоянието на знаците.

Контролът се състои в проследяване на работата им чрез използване на Глобална система за позициониране и Автоматична идентификационна система. Компютърна система от експерти на ИАППД извършват наблюдението.

По проект "Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав" са закупени и доставени общо 160 светещи плаващи и 980 брегови навигационни знаци и фарове. Проектът е финансиран по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 година.