Работата по привеждане на българското законодателство в съответствие с европейското по отношение на т.нар. SLAPP дела или "дела шамари" започва с Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Това е решено на първото заседание на ангажираната с темата работна групата. В нея участват представители на съда, научната доктрина, практиката, както и на неправителствения сектор и експерти от Министерството на правосъдието (МП). Ръководител на групата е правосъдният зам.-министър Бисерка Цанева. Информация за заседанието бе разпространена от пресцентъра на МП

Целта е нормативна уредба у нас трябва да бъде съобразена с с директивата на Европейския парламент и на Съвета за защита на лицата, ангажирани в публично участие, срещу явно неоснователни искове или съдебни производства.

"Благодаря ви, че приехте да участвате в това предизвикателство. Министерството на правосъдието разчита на вашата експертиза", коментира Бисерка Цанева. По думите й работата започва, но не се изчерпва с ГПК. Изменения най-вероятно ще има в Закона за съдебната власт и редица други закони.

Правосъдният министър концептуално брани свободата на медиите и плурализма

Правосъдният министър концептуално брани свободата на медиите и плурализма

Съветът за върховенство на правото излъчи и работна група с аналогични цели

Директивата за "делата шамари" е в сила от 6 май 2024 г. Сред основните инструменти за ефективна защита срещу явно неоснователни искове и съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (журналисти, медии, неправителствени организации и др.) са прекратяването на производствата на ранен етап, ако искът е неоснователен, обърната тежест на доказване, възможност да се поиска от ответника да заплати прогнозните разходи за защита.

По рано бе издадена и препоръка на Европейската комисия към страните в ЕС, във връзка с която експертна работна група в Министерството на правосъдието изработи първоначален работен проект за изменения и допълнения в ГПК. Той ще бъде използван в предстоящата работа. До края на октомври се очакват становища, препоръки и предложения от членовете на новата разширена работна група.

SLAPP-делата срещу свободното слово се увеличават

SLAPP-делата срещу свободното слово се увеличават

Първи доклад на АКФ за делата - 64 броя, със средна продължителност 2.8 години