Съветът за върховенство на правото учреди работна група за медийна среда и достъп до информация на свое заседание, проведено днес в Министерството на правосъдието. В състава й влизат представители на държавни институции, медии и професионални магистратски организации, съобщиха от правосъдното министерство.

Ресорният министър Атанас Славов представи по време на заседанието концепция за политиката за свободата на медиите, плурализма и защита от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността - SLAPP дела (стратегическите дела срещу публично участие, известни с английския акроним SLAPP, обикновено се водят срещу журналисти и граждански активисти - б.р.). Той счита за изключително притеснително, че в България има такива случаи. Според Славов трябва да бъде предложена адекватна законодателна рамка за защита срещу производствата, които целят да заглушат критиките от стана на медии и неправителствени организации.

Предвиждат се промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които SLAPP делата да бъдат включени сред бързите производства и да се създаде възможност за прекратяване на ранен етап на явно необосновани искове срещу медии, НПО и др. Представената от Славо концепция включва също мерки за изсветляване на медийната собственост и прозрачност на държавното финансиране чрез реклама.

SLAPP-делата срещу свободното слово се увеличават

SLAPP-делата срещу свободното слово се увеличават

Първи доклад на АКФ за делата - 64 броя, със средна продължителност 2.8 години

На заседанието на Съвета за върховенство на правото беше обсъден и въпросът за предложените за второ четене в парламента изменения в Закона за достъп до обществена информация, предизвикали обществено недоволство. По думите на изпълнителния директор на неправителствената организация "Програма Достъп до информация" адвокат Александър Кашъмов нито една от 47-те държави в Европа не търси "правен интерес", за разрешаване на достъп до информация. В тази връзка Атанас Славов увери, че Министерството на правосъдието ще изрази негативно становище към законовите промени.

Той заяви, че се предвижда да бъдат изпълнени всички препоръки за Европейската комисия, въпреки че по отношение на някои от тях има известни затруднения. На заседанието бе посочено и изискването на ЕК за независима антикорупционна комисия и търсенето на най-добро решение за второто четене на единствения одобрен законопроект по темата.

Правосъдният министър изрази надежда в следващия Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото за България, който ще бъде обявен в началото на юли, да бъде отчетено направеното в последните месеци у нас, като например приетите промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) за механизма за разследване на главния прокурор, като гаранция, че страната ни изпълнява многократните препоръки от институциите на ЕС и на Съвета на Европа.

ЕК няма да изготвя допълнителен документ за България към доклада по върховенството на закона

ЕК няма да изготвя допълнителен документ за България към доклада по върховенството на закона

Засега Нидерландия не е искала от Комисията такъв доклад за членството ни в Шенген