Европейската комисия няма да изготвя допълнителен документ за България в рамките на доклада по върховенството на закона през юли. Това заяви за БНР еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Миналата седмица министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев спомена за такова вероятно искане от страна на Нидерландия, така че то да послужи за основа аз сваляне на ветото ѝ срещу присъединяването на страната ни към Шенген.

По думи на Демерджиев Нидерландия е напът да се откаже от искането си за доклад по механизма за сътрудничество и проверка и ще търси нещо заместващо като документ, което ЕК ще е готова да издаде.

Той поясни, че първо ще се изчака доклада за върховенството на закона за всички страни членки през юли и въз основа на констатациите в доклада за България ще се прецени дали Нидерландия ще иска допълнителен документ. Ако това стане, той ще бъде съгласуван с Комисията.

Рейндерс припомни, че докладите се изготвят при прилагане на една и съща методология за всички страни членки. Той отбеляза, че засега не е постъпвало искане от Нидерландия в ЕК за такъв доклад.

ЕК: Нечестно е да се поставят нови изисквания пред България и Румъния за Шенген

ЕК: Нечестно е да се поставят нови изисквания пред България и Румъния за Шенген

Комисията е в готовност да отпусне средства за границата ни с Турция

"Когато публикуване доклада за върховенството на закона, ще коментираме, ще организираме дебати в Съвет "Общи въпроси", може би в Съвет "Правосъдие и вътрешни работи", в Европейския парламент, но не и чрез допълнителен документ. Ако има искания за уточнения по въпроса за Шенген, то това ще бъде отделен процес, а не в рамките на доклада за върховенството на закона", поясни еврокомисарят.

Запитан дали ЕК ще инициира процес, така че в европейския глобален режим на санкции за нарушение на правата на човека да бъде включена и корупцията, Рейндерс отвърна, че това е въпрос на дебати между страните членки.

Разбира се, ние не сме против, но трябва да бъде постигнато единодушие в Съвета на ЕС, подчерта той.

Припомняме, през февруари Съединените щати санкционираха по закона "Магнитски" заради корупция Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов.

България в Шенген - втората половина на 2023 г.

България в Шенген - втората половина на 2023 г.

Гърция ще ни посредничи и ще се опита да промени мнението на Авствия и Нидерландия