Няколко акции на МВР срещу организираната престъпност бяха проведени тази нощ на територията на страната, съобщава БНР.

На територията на Стара Загора е задържана група от шестима души, извършвала въоръжени грабежи.

МВР задържа двама служители на НАП-Русе
                                   Още...

Установена е съпричастност с въоръжения грабеж, който е извършен на 20 април в село Ягода, Старозагорско, при който от инкасаторка са отнети около 18 000 лева, а в последствие автомобилът, с който е извършено престъплението е бил опожарен.

Задържаната група е действала и на територията на град Хасково.

Трима от задържаните са обвинени и са задържани за 72 часа, а за останалите се събират доказателства за принадлежността им към групата.

Двама са арестувани на АМ „Тракия", след като за проверка са били спрени два автомобила "Фолксваген Пасат". Едната кола е бил управлявана от Н.Б. на 32 г.-руски гражданин, който неколкократно е осъждан за кражби и към момента е обявен за общодържавно издирване с влязла в сила присъда "лишаване от свобода".

С него пътувала и приятелката му 19-годишна Е.М. В другата кола са задържани Й.П. на 30г. и Ч.Н. на 34г.

От Н.Б. е иззета доза кокаин, а от спътничката му Е.М. - три дози амфетамин и 25 грама марихуана.

На територията на Гълъбово служителите на реда задържали друг приятел на руския гражданин - П.Д. на 22г. Там бил открит обявен за издирване мотоциклет "Кавазаки". Изяснено е, че престъплението е извършено от П.Д. в съучастие със старозагореца Ж.Х. на 29 г. - осъждан многократно.

От дома на Ж.Х. е намерен и иззет газов пистолет "Екол".

Късно снощи е установена и съпричастността на задържания Ч.Н. към грабеж на 12 000 лв. и ваучери на стойност 970 лв., извършен на 8 март в Стара Загора в кв. "Три чучура".

Жертва станал 59-годишен жител на града, който докато шофирал личния си автомобил „Мерцедес" бил пресрещнат и ударен от друг автомобил "BMW". От него слязъл непознат мъж, счупил с чук предното дясно стъкло на колата му, ударил го в главата, отнел му парите и изчезнал.

Всички престъпления са извършвани от маскирани, придвижвали се с крадени автомобили и с поставени крадени регистрационни табели. След това колите били изоставяни, а в редица случаи  - опожарявани.

Извършителите набелязвали предварително жертвите си - хора с  малък и среден бизнес - собственици и управители на фирми, търговски обекти, заложни къщи и др. Изяснява се съпричастността и на други заподозрени за престъпната дейност

Най-вероятно досъдебното производство ще бъде обединено с други подобни от страната. Образувано е отделно производство за откритите наркотици.

Ще бъде поискана постоянна мярка задържане под стража и за тримата.

При акция „Цигарите" в Сливен са задържани общо 110 мастербокса цигари.

Около 22.30 часа снощи полицаите атакували двор на селскостопанска постройка в село Симеоново, Ямболско. Малко преди това, от македонска цистерна МАН в два микробуса били претоварени цигари. На място е задържан организаторът на престъпната схема С.П. на 44 г. от Ямбол, криминално проявен.

Задържани са още криминално проявеният К.Х. на 30 г., Я.Х. на 23 г. от Ямбол и К.Д. на 44 г. от Несебър. Арестуван е и шофьорът на товарния автомобил - македонски гражданин.

При претърсване на цистерната е открит специално пригоден тайник, в който се оказали контрабандните цигари - 81 мастербокса от по 50 стека без бандерол с логото "Мерилин", „Суперстар", "Лондон бридж", "Карнавал", "Трокадеро" и др.

Установено е, че македонският ТИР е влязъл в страната ни вчера през ГКПП - Станке Лисичково. Според данни на ГД "Гранична полиция", камионът имал регистрирани 18 влизания в страната през този граничен пункт и по първоначална информация целта на тези пътувания била идентична - контрабанден внос на цигари без бандерол.

При обиск на дома на родителите на лидера на групата в с. Иречеково са открити цех за обработка на тютюн, пълнене и пакетиране на цигари.

Иззети са машина за пълнене на цигари, три сита за пресяване на тютюн, около 50 кг обработен тютюн, заготовки за пакети "Самсон" и стекове "Принос", около 100 пакета от по 40 грама обработен тютюн и около 100 кутии без бандерол - "Дънхил", "Марлборо" и "Бенсън енд Хеджис".

Петимата са задържани с полицейска мярка за 24 часа и срещу тях са образувани досъдебни производства.

Отново вчера служители на "Икономическа полиция" в ОДМВР-Сливен засекли в момент на покупко-продажба на цигари без бандерол М.Н. на 42 г. и Г.С. на 39 г.

В багажника на колата на М.Н. имало още 4000 кутии от контрабандната стока, а в автомобила на клиента му - 3 500.

При претърсване в дома на дилъра са иззети други 7 500 кутии цигари без акцизен бандерол.

Двамата са задържани за 24 часа в РУП - Сливен, образувано е досъдебно производство.

При трета акция на МВР преди полунощ в Пазарджик е задържан опасен рецидивист при опит за изнудване на младо момиче.

М.Б. е задържан в дома му в септемврийското село Варвара. При направения обиск са иззети вещи и предмети, които имат връзка с разследването.

Рецидивистът е изнудвал момиче от Пазарджик, като го е заплашвал с принудително заставяне за проституиране.

В последствие Милен Божилов е изнудвал и приятеля на момичето, като му е поискал 10 000 евро, за да ги остави на мира.

Той е задържан в ареста за 24 часа, предстои прокуратурата да удължи мярката му за неотклонение за 72 часа.

М.Б. е с богато криминално минало, като има влезли в сила три присъди -  - за убийство, нанесена телесна повреда, довела впоследствие до смъртта на жертвата и изнудване. Излязъл е от затвора през ноември миналата година. По данни на полицията за всяка от присъдите той е излежал не повече от година.