Френски гражданин с инициали Ч.А. на 41 години е обвинен за контрабанда на оръжие и боеприпаси за огнестрелно оръжие през границата ни с Турция. Ч.А. е пътувал от Истанбул, където гостувал на свои роднини, за Германия.

Той е заловен на 5 април около 4 часа сутринта тази година при опита си да премине през ГКПП "Капитан Андреево", община Свиленград с лек автомобил марка "Фолксваген Транспортер", с френска регистрация. Водачът не декларирал пренасянето на стоки и други валутни ценности. 

При митническа проверка служителите забелязали в двигателния отсек на автомобила два прозрачни полиетиленови плика.  В тях открили пистолети и картонена кутия с 50 броя патрони. Автомобилът е бил изпратен за щателна митническа проверка, като при пролъчване с рентген в естествени кухини на колата - между тапицерията на купето, в резервоара, под арматурното табло, в тавана и вратите, били открити различни марки пистолети и бойни патрони от различен калибър.

В автомобила е имало точно 186 пистолета с различни марки и 7475 броя бойни патрони. Престъплението е по чл. 242, ал.1, б. "г" от НК. Всичките 186 пистолети били преправени от газови в бойни.

Снимка 526422

Източник: пресцентър Прокуратура

Разследването по случая се води от разследващ митнически инспектор от Териториално отделение на Митническо разузнаване и разследване "Южна морска".

Под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково са извършени процесуално-следствени действия - оглед на местопроизшествие, претърсване и изземване, оглед на веществени доказателства, изготвени са експертни справки и др.

Обвиняемият Ч.А. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Подробности по случая бяха съобщени днес, 09.04.2021г., на съвместен брифинг на ГКПП-Капитан Андреево на Окръжна прокуратура - Хасково и Агенция "Митници". В него участваха Иван Стоянов, окръжен прокурор и Георги Александров - зам. директор на Агенция "Митници".