Задържаха 26-годишен мъж, който с товарен автомобил ескортирал катастрофиралия микробус с нелегални мигранти на АМ "Тракия" на 26 февруари. Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Д.М. за подпомагане на афганистанските бежанци да преминат страната.

Мъжът е управлявал товарен автомобил "Ситроен Джъмпер", съпровождайки бус с марка "Фиат Дукато", в който се намирали чуждите граждани. В същото време и място другият задържан и обвиняем по делото - Д.К. шофирал лек автомобил БМВ, който се движел като пилотна кола пред буса с мигранти. Спрямо Д.К. съдът е определил мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Обвиняемият Д.М. е бил обявен за общодържавно издирване и на 08 март е заловен в село в община Брезник, област Перник.    

Д.М. и Д.К. работили в частна фирма за дърводобив и се познавали от дълги години. Живеели в село в област Перник. Двамата предварително се уговорили да превозят мигрантите от района на ямболското село Кабиле до София, за което щели да получат заплащане. На 25 февруари 2023 г. вечерта тръгнали от района на град Перник, като Д.М. управлявал "Ситроен Джъмпер", а Д.К. - лек автомобил БМВ. Заедно с тях се движел и товарен микробус "Фиат Дукато", управляван от друг водач, който все още се издирва. 

В ранните часове на 26 февруари те пристигнали в района на с. Кабиле, където ги чакали 45-е мигранти, като сред тях имало и непълнолетни лица. Афганистанците се качили в микробуса "Фиат Дукато" и потеглили в посока към София по АМ "Тракия". Пред тях се движела пилотната кола - БМВ, а зад тях ескорт осъществявал Д.М. със "Ситроен Джъмпер". Към 5 часа сутринта на същия ден на км 165 на магистралата в района на гр. Чирпан, товарният микробус "Фиат Дукато" катастрофирал. Един от пътниците загина, а други 32 бяха ранени.

Меджидиев: 30 пациенти са приети в болница след катастрофата на АМ Тракия

Меджидиев: 30 пациенти са приети в болница след катастрофата на АМ Тракия

Няма опасност за живота на нито един от пострадалите

Д.М. и Д.К. избягали от мястото на произшествието. Няколко часа по-късно лекият автомобил БМВ, управляван от Д.К., бил спрян от полицейски служители в района на Велинград, а мъжът е бил задържан. Същият ден в района на Перник е бил открит празен товарния автомобил "Ситроен Джъмпер". Водачът му Д.М. е бил обявен за общодържавно издирване.

Припомняме, до този момент се предполагаше, че това е трети бус, в който са превозвани мигранти и няма общо с катастрофиралия. Смяташе се, че бежанците и шофьорът са избягали.

Д.М. е задържан за 72 часа, като предстои да бъде поискан неговият постоянен арест. Водачът на третия автомобил "Фиат Дукато" все още се издирва, разследването продължава. Трите автомобила са иззети като веществени доказателства по досъдебното производство. 

Стражари и апаши: Шофьорите на трите буса с мигранти са установени
Обновена

Стражари и апаши: Шофьорите на трите буса с мигранти са установени

Собственикът на катастрофиралия бус на АМ "Тракия" е издирен още на 4 януари