Апелативния съд във Варна измени присъдата на Жечко Кюркчиев от Шумен, причинил по непредпазливост катастрофата, в която загина студентката Светомира Накева, от ефективна в условна. Това съобщи БНР.

Магистратите му наложиха наказание лишаване от свобода за 3 години, което се отлага с изпитателен срок от 5 години.

През юни Шуменският Окръжен съд наложи ефективна присъда на Жечко Кюркчиев - 3 години и 4 месеца затвор при общ режим на изтърпяване на наказанието. Според магистратите от Апелативният съд целите на наказанието могат да се реализират успешно и чрез прилагане на института на условното осъждане, тъй като то също има своето предупредително и възпиращо въздействие, породено от възможността наказанието да бъде приведено в изпълнение, ако подсъдимият допусне противоправно поведение.

Апелативните магистрати изразиха несъгласие с решението на Шуменския окръжен съд, че подсъдимия Жечко Кюркчиев е личност със "сравнително висока степен на обществена опасност".

В същото време въззивният съд потвърди решението на шуменските магистрати, че Жечко Кюркчиев не трябва да управлява автомобил за 5 г. и 4 месеца. Решението на Апелативния съд във Варна не е окончателно, то подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд.

За 3 години влиза в затвора младежът, убил Светомира, шофирайки с над 100 км/ч в Шумен

За 3 години влиза в затвора младежът, убил Светомира, шофирайки с над 100 км/ч в Шумен

Бащата на загиналото момиче очаква осъденият да обжалва наказанието си