Да се запазят действащите в момента 28 административни съдилища в страната, за да се гарантира правната защита на гражданите. Това заяви пред БНР председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

ВАС насрочва извънредни заседания заради забавени дела

ВАС насрочва извънредни заседания заради забавени дела

До 30 юни да бъдат приключени 163 забавени дела…

"Ще се боря да не бъде премахнат нито един административен съд. Може да има реорганизация на бройките. Да, ако някъде административните съдии са в повече от това, което има като натовареност, може да се проведе процедура по съкращаване или преместване. В Бургас са свръх-натоварени, имат над 20 дела на месец. В Сливен и Ямбол са по-малко натоварени. От 16 април аз ще командировам съдии от Сливен и от Ямбол, които ще правораздават в Бургас", обясни Чолаков.

Той обясни, че основната му цел на поста остава намаляването на тежестта върху институцията, за което е сезиран и Конституционния съд.

"Конституционният съд да тълкува разпоредбата на член 125 алинея 2 от Конституцията дали конституционният законодател е възложил задължително на Върховния административен съд да разглежда и се произнася по законосъобразност на актове на министри и на Министерски съвет. Едно такова тълкуване би помогнало Върховният административен съд да не гледа като първа инстанция всички актове на министри и на Министерски съвет", каза Чолаков.

Надежда Джелепова е новият зам.-председател на ВАС

Надежда Джелепова е новият зам.-председател на ВАС

Тя е бивш зам.-председател на Софийски окръжен съд

Той обясни каква реорганизация е направена във всички отделения на ВАС. Всички дела за отчуждавания са пренасочени в друга материя, като уволненията са преразпределени между три отделения. Делата за уволнения си останаха в рамките на Втора колегия, каза председателят на ВАС и уточни, че ако се разпределят между всички съдии, това може да доведе до противоречива съдебна практика.

Президентът подписа указа за назначаване на Чолаков за шеф на ВАС
Обновена

Президентът подписа указа за назначаване на Чолаков за шеф на ВАС

Държавният глава не може да откаже кадровото предложение на ВСС

Припомняме, изборът на председателя на ВАС Георги Чолаков бе спорен.

Кандидатурата на Чолаков беше издигната от Общото събрание на съдиите във ВАС. Той бе шеф на второ отделение на съда и имаше подкрепата на тогавашния председател - Георги Колев.

Неговият избор бе определен от председателя на ВКС Лозан Панов като "избор на тишината".

ВСС избра отново Георги Чолаков за шеф на ВАС
Обновена

ВСС избра отново Георги Чолаков за шеф на ВАС

След повторно препитване пред пленума

Относно информация на медия, според която магистрати от ВАС са били заплашвани и принуждавани да гласуват за Чолаков, той заяви, че лично той не е заплашвал и принуждавал никого. Чолаков допълни, че няма информация друг да го е правил.

На 11 септември 2017 Георги Чолаков бе избран от ВСС за председател на Върховния административен съд (ВАС).

На 4 октомври 2017 г. президентът Румен Радев върна предложението на ВСС да назначи Георги Чолаков за председател на ВАС.

Чолаков влезе във ВАС с ключ за вратата към доверието

Чолаков влезе във ВАС с ключ за вратата към доверието

Цацаров пожела на Чолаков да не слуша гласовете, които се стремят да обезценят съдебната система

На 19 октомври 2017 г. Чолаков отново бе избран за шеф на ВАС след повторно препитване пред съдебните кадровици.