Започва делото срещу 19-годишния Николай Райчев за убийството на 21-годишния Ангел Здравков, предаде БНТ.

Преди началото на заседанието в Окръжния съд в Пазарджик близки на починалия се събраха на протест, с искане за най-тежката присъда за обвиняемия - доживотен затвор. Към него се просъединиха и жители на Пазарджик. 

На днешното разпоредително заседание адвокатът на Николай Райчев е поискал по-лека мярка - домашен арест с електронно проследяване, но искането е отхвърлено.

Подсъдимият остава в ареста до следващото заседание, което ще се проведе на 11 юли. Тогава ще бъдат изслушани показанията на родителите и сестрата на Ангел Здравков и свидетели. 

Припомняме, че на 29 септември 2023 г. Райчев намушка смъртоносно Ангел Здравков, докато той се разхождал с приятелката си. Впоследствие 19-годишният убиец се укри, но беше задържан на следващия ден на Централната гара в София. В началото на октомври миналата година съдът му наложи мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Срещу него е повдигнато обвинение за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по мъчителен за жертвата начин. За това обвинение се предвижда наказание "лишаване от свобода" до 20 години или доживотен затвор.

Ножът, който е използван за извършването на престъплението, все още не е открит.

Разследвали задържания за убийството в Пазарджик и за отвличане на момиче

Разследвали задържания за убийството в Пазарджик и за отвличане на момиче

Сигналът бил подаден преди две години

По-късно се разбра, че на разпоредителното заседание съдът е решил, че Ралчев остава с най-тежката мярка - постоянен арест. Предстои да бъдат разпитани 30 свидетели.

Най-вероятно държавното обвинения ще писка доживотна присъда, защото според прокурор Георги Кацаров са събрани достатъчно доказателства за това, че "убийството е предумишлено и по особено мъчителен начин за жертвата".

Адвокатът на подсъдимият Емануил Профиров оспорва тезата за обвинението, като според него събраните доказателства не говорят за предумисъл.

Кънчо Кърпаров, адвокат на родителите на убитият, смята, че Николай Райчев е жертва на синдром, който се разраства - "Синдромът на бившия приятел".

В съдебната зала Никола каза, че съжалява, а родителите на убития Ангел заявиха граждански иск от 600 000 лева.