Върховната административна прокуратура e възложила на главния държавен здравен инспектор проверка в национален мащаб в заведенията за обществено хранене, съобщава пресцентърът на институцията.

Повод за това са множество публикации в средствата за масова информация, относно зачестили случаи на натравяния на граждани с храни, произвеждани и продавани в заведения за обществено хранене, уточняват от там.

Проверката се отнася до спазване на разпоредбите на Закона за храните и подзаконовите нормативни актове, засягащи изискванията за безопасност при производството и търговията на храни в заведенията за обществено хранене.

Ще се следи отговарят ли търговските обекти на хигиенните и ветеринарно-санитарните изисквания; имат ли разработена технологична документация за групите храни, които се произвеждат в обекта; спазва ли се установената технология и влагат ли се необходимите съставки за производство на храните и др.

Дадени са указания при проверката да се обърне специално внимание на заведенията за бързо хранене - в това число временни обекти, павилиони, сергии и др., предлагащи дюнери, сандвичи, бъргъри, сладоледи, кремове и прочие храни.

Разпоредено е при констатиране на данни за престъпления от общ характер, незабавно да се сезират съответните прокуратури по места, като за това се уведоми ВАП.

Проверката трябва да приключи в срок до 20 септември, а резултатите ще бъдат обобщени и оповестени в началото на месец октомври 2009 г.