Новата антикорупция (КПКОНПИ) поиска да се запорира имущество за над 3.2 милиона лева на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков.

Съдът е уважил това искане, информира председателят на комисията Пламен Георгиев.

Искът на антикорупцията е заради обвинението на Чоков от месец май 2016 година. Обвинението - Чоков е ръководил престъпна група за лихварство.

По думите на Георгиев запорираната сума е върху цялото движимо и недвижимо имущество на фамилията Чокови.

"153 имота общо са запорирани - на г-н Чоков, на неговата съпруга и на синовете им. Освен земеделски имоти, апартамент в София, както и автомобили на синовете му и на него самия", каза Георгиев, цитиран от БНР.

Припомняме, Чоков беше оправдан по това обвинение на първа инстанция. По другите две обвинения обаче - за отвличане, побой и за палеж на автомобил, бившият кмет на Галиче беше осъден на 4 години и 6 месеца затвор.

Чоков чу присъдата си на легло в съдебната зала заради здравословни проблеми. По здравни причини същият към момента не е зад решетките, а е под домашен арест - в жилище в София.

Ценко Чоков не е вече кмет на Галиче

Ценко Чоков не е вече кмет на Галиче

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване

Припомняме, кметът на Галиче Ценко Чоков беше арестуван в продължение на седем месеца до 9 януари 2017 г. след като прокуратурата обяви, че е провела двумесечно разследване във връзка с нарушения в дейността на кметството.

Отделно на това той бе арестуван по обвинение за ръководена на организирана престъпна група за рекет, изнудване и побой. Самият Ценко Чоков беше в ареста с поредица от обвинения. Неговият син, след като бе оправдан по друго дело за побой, също бе арестуван заедно с родителя си.

Обвиненията срещу Ценко Чоков дойдоха и след серия от репортажи от село Галиче и обвинения от страна на негови съселяни за тормоз, включително и за палеж на автомобили.

Първоначално обаче Ценко Чоков стана национално известен при провеждането на местните избори, когато заведе на курорт част от съселяните си, а тържеството за победата му на изборите беше с впечатляващо музикално оформление.

По-късно, на 5 октомври ВАС реши, че Чоков вече не е кмет на Галиче. Решението на ВАС беше след повече от четири месеца след постановлението на административния съд на Враца. Върховните съдии потвърдиха решението Ценко Чоков да бъде отстранен от поста.

Съдът тогава отмени решението на Общинската избирателна комисия от началото на май месец, която се позова на правото на Чоков да ползва неплатен отпуск и остави скандалния кмет на поста му, отменяйки решението на ЦИК за предсрочно прекратяване на мандата му.

Решението на висшите магистрати е, че пряко избраните от електората длъжностни лица мат право на платен, но не и на неплатен отпуск.

Свидетели се отказват от показанията си за терора на Ценко Чоков

Свидетели се отказват от показанията си за терора на Ценко Чоков

Били принудени да дадат грешни показания