Свидетелят Петко Давидов се отказа от показанията си срещу подсъдимия кмет на село Галиче Ценко Чоков. Със сина на Ценко Чоков - Мартин, били добри приятели.

"Имали сме дребни дрязги, но нищо повече", заяви в Специализирания наказателен съд Давидов.

Пред разследващите обаче свидетелят е дал различни показания. В досъдебното производство Давидов е заявил: "Ценко и синовете му Мартин и Спас непрекъснато тероризират селото с палежи."

Ценко Чоков остава кмет на Галиче

Ценко Чоков остава кмет на Галиче

Престъпленията на Чоков не били основание за отстраняването му

В съдебната зала той се отрече от думите си. "Искам да се откажа от показанията си, защото не са верни. Бях объркан и така се получи. В селото беше хаос. Полицаите също имаха натиск над нас. Повлиях се от мнението на някои хора. Това, за мен, е грешка", коментира свидетелят.

По думите му, натискът бил основно от полицаи.

"Аз съм човек, който се влияе от мнението на хората, в конкретния случай на хората в селото", подчерта свидетелят. Той обясни, че тогава всички в селото се обърнали срещу кмета. "И така, и аз да бъда в кюпа", допълни свидетелят.

Самият Ценко Чоков също взе активно участие по време на съдебното заседание, като зададе въпроси на свидетеля. "Взимал съм от Ценко Чоков пари на заем", посочи Давидов. Свидетелят обаче каза, че Чоков не го е притеснявал. Не знае и кметът на Галиче да е давал пари срещу лихва.

Свидетелят разказа, че имот на покойния му дядо бил закупен от Чоков. Покупко-продажбата станала чрез съпругата на покойника. Давидов обаче нямал представа на каква цена е продаден имотът.

Пред разследващите обаче свидетелят е разказал, че Чоков го предупредил да не ходи в къщата на дядо си, защото я е купил. "Заплаши ме, че ако стъпя там, ще ми счупят краката", е казал свидетелят пред разследващите.

Посочил е също, че Ценко Чоков успял да присвои от дядо му земя, не я платил.

Пред разследващите свидетелят е споделил още, че Мартин Чоков разполага с 5 000 лв. джобни и е виждал суми 20 000 - 30 000 лв.

Днес Давидов категорично се отрече от думите си. Не е прочел какво пише, преди да подпише протокола от разпита си. По думите му, Ценко Чоков се занимава със земеделие.

Свидетелят Радослав Илиев също посочи, че е бил под натиск - от началото на 2016 г. досега. "Принуждаваха ме да давам неверни показания срещу Ценко Чоков", посочи той.

"Веселин Тушинов ми каза да кажа, че съм бил в дискотеката на центъра в селото, пили сме с още момчета, седели сме на едно сепаре до прозореца и сме видели как Ценко и Мартин Чоков го бият", разказа свидетелят.

Той посочи, че му е бил оказван натиск от лицата Веселин Попов - Лунгара, сина му и Веселин Тушинов. Дори подал сигнал в прокуратурата за това, че го заплашват. Илиев обясни, че го накарали да каже тези неща, защото Ценко Чоков им пречи да дават пари на лихва и да продават наркотици. "Веселин Веселинов Попов лично ме е карал да продавам наркотици", посочи свидетелят.

По думите му, Лунгара се е криел край младежкия дом, за да убие Чоков.

"Ежедневно Лунгара ми казваше как ще убие жената на Чоков - Цветелина Нелова, Ценко Чоков, Касъм Касъмов. Казваше ми, че ще отлепи кожата на Сашо Димитров", разказа в залата Илиев.

По думите му, всички, които са против Ценко Чоков, са дали лъжливи показания.

"Лунгара ми каза, че ако не дам лъжливи показания срещу Ценко Чоков и останалите, ще се прибера и ще си видя семейството изклано", изтъкна свидетелят.