Бившият кмет на Галиче е невинен по обвинението за организиране на престъпна група и за лихварство. Това прочетоха в Специализирания наказателен съд.

За друго престъпление Ценко Чоков получи 4,6 г. ефективна присъда - за отвличане, палеж на кола и за средна телесна повреда.

Обвиненият за организатор и ръководител на престъпна група Ценко Чоков бе внесен на носилка в съдебната зала, за да чуе присъдата си.

Синът му - Мартин Чоков, е невинен за организиране на престъпна група. Спецсъдът призна Мартин Чоков за виновен за заплаха за убийство и за лихварство. За тези две обвинения той получава общо наказание от 4,5 г. затвор.

По същото дело Иван Тодораков получава 4 г. ефективна присъда.

Сашо Димитров бе обявен за невинен за организиране на престъпна група. Спецсъдът обвини Васил Данаилов за лихварство за периода от 20 ноември 2015 до 9 март 2016 г. Той получава 1 година лишаване от свобода.

След заседанието прокурор Росен Радев коментира пред журналисти, че прокуратурата ще обжалва това решение.

По думите на прокурора 4 месеца Ценко Чоков е бил в затворническата болница, но е отказал да се лекува. Това е бил първият му случай като прокурор в заседателната зала да внесат човек на носилка. Ако Чоков е взел мерки, е щял да бъде на крака, категоричен бе прокурор Радев.

Иво Найденов, адвокат на подсъдимия Ценко Чоков заяви: "здравословното му състояние не позволява да бъде с мярка за неотклонение "задържане под стража", но съдебният състав каза че интересите на обществото са на преден план пред интересите на индивида".

Свидетели се отказват от показанията си за терора на Ценко Чоков

Свидетели се отказват от показанията си за терора на Ценко Чоков

Били принудени да дадат грешни показания

Адвокатът изтъкна, че ако здравословното му състояние позволяваше, Чоков щеше да даде показания пред съда и въз основа на това да отправи искания за допълнителни доказателства и да насрочи делото за друга дата.

Найденов посочи, че пледоариите са минали тежко в затвора и допълни, че от края на 2017 г. Чоков е в затворническата болница.

"Предвид здравословното му състояние делото можеше да бъде отложено", подчерта защитникът на бившия кмет на Галиче.

Горя ресторант на опонент на Ценко Чоков

Горя ресторант на опонент на Ценко Чоков

Инцидентът е часове преди поредното заседание на делото

Процесът срещу скандалния кмет на Галиче се проточи повече от година, като по време на заседанията редица свидетели се отрекоха от първоначалните си показания.

Припомняме, кметът на Галиче Ценко Чоков беше арестуван в продължение на седем месеца до 9 януари 2017 г. след като прокуратурата обяви, че е провела двумесечно разследване във връзка с нарушения в дейността на кметството.

Отделно на това той бе арестуван по обвинение за ръководена на организирана престъпна група за рекет, изнудване и побой. Самият Ценко Чоков беше в ареста с поредица от обвинения. Неговият син, след като бе оправдан по друго дело за побой, също бе арестуван заедно с родителя си.

Обвиненията срещу Ценко Чоков дойдоха и след серия от репортажи от село Галиче и обвинения от страна на негови съселяни за тормоз, включително и за палеж на автомобили.

Първоначално обаче Ценко Чоков стана национално известен при провеждането на местните избори, когато заведе на курорт част от съселяните си, а тържеството за победата му на изборите беше с впечатляващо музикално оформление.

По-късно, на 5 октомври ВАС реши, че Чоков вече не е кмет на Галиче. Решението на ВАС беше след повече от четири месеца след постановлението на административния съд на Враца. Върховните съдии потвърдиха решението Ценко Чоков да бъде отстранен от поста.

Съдът тогава отмени решението на Общинската избирателна комисия от началото на май месец, която се позова на правото на Чоков да ползва неплатен отпуск и остави скандалния кмет на поста му, отменяйки решението на ЦИК за предсрочно прекратяване на мандата му.

Решението на висшите магистрати е, че пряко избраните от електората длъжностни лица мат право на платен, но не и на неплатен отпуск.