"Заради непосочен адрес от "Топлофикация"-София не искат да дадат достъп до публична информация на омбудсмана Мая Манолова".

Това стана ясно след участието на националния обществен защитник Мая Манолова на заседание в Административния съд по подадената от нея жалба заради отказ до обществена информация.

От "Топлофикация София" уверяват, че не дължали информация на обществото

От "Топлофикация София" уверяват, че не дължали информация на обществото

От общинското дружество не казват къде са отишли 10-15 млн. лева

Адресът вече е посочен в кореспонденцията, водена с изпълнителния директор на дружеството и доказателство, че Манолова не е получила достъп до информацията, за която настоява.

Според нея с подобни проблеми се сблъскват и столичани, като имало десетки жалби срещу подобно отношение - непосочване на адреса и непосочване на трите имена, което било "елементарна уловка".

По думите на Манолова има опит за протакане на делото с назначаване на ненужни експертизи, които да докажат, че "Топлофикация" не е задължен субект по Закона за достъп до обществена информация да дава такава информация.

Според нея съдът смята, че общинското дружество е задължен субект да дава обществена информация.

"След като не предоставя търговски услуги, а извършва обществени услуги, от "Топлофикация" се задължени да информират гражданите на София за начина, по който се управлява дружеството", посочи Манолова.

На въпрос на news.bg дали в крайна сметка може да се стигне до положителна развръзка, Манолова заяви, че няма да се откаже, но съдът е този, който трябва да реши. Тя обеща, че ще се бори такава информация да бъде предоставена.

Тя посочи, че за следващото съдебно заседание в сряда е поискала адвокатът на изпълнителния директор на "Топлофикация" да представи допълнителни съображения защо не са длъжни да информират гражданите за исканията от нея факти.

Манолова: "Топлофикация" събира 15 млн. лв. с дела за стотинки

Манолова: "Топлофикация" събира 15 млн. лв. с дела за стотинки

Дружеството плаща огромни суми на адвокатски кантори

"Топлофикация" може да продължава да злоупотребява с права още дълго време, но къде е Столичният общински съвет, запита тя. Това дружество е обект на управленски контрол и грижа от Столична община", поясни националният защитник.

Тя иска да знае защо от "Топлофикация София" са безразлични към нежеланието на поредно ръководство на дружеството да предоставя обществена информация.

Според нея непредоставянето на информация по този казус и твърдението, че не е длъжна да предоставя такава информация, означава, че за каквото и да я попитат столичани няма да получат отговор.