Правосъдният министър Екатерина Захариева недоумява защо адвокат Момчил Мондешки е мълчал една година относно записите между "двете каки".

Скандалът "Яневагейт" не намери място в дневния ред на днешното заседание на Висшия съдебен съвет. По този въпрос Захариева коментира пред журналисти, че членовете на ВСС си имат други неща, за които очевидно да спорят.

"Спорът не е лош, в спора се ражда истината, но когато е конструктивен", коментира Захариева, допълвайки, че може би кадровиците се уморили да се занимават с тази тема.

"Недоумение буди у мен защо Мондешки е мълчал една година", коментира правосъдният министър.

Захариева също смята, че проверката трябва дa сe възобнови. По думите й, Мондешки трябва да бъде попитан защо, след като е участвал в записаните разговори, едва сега проговаря.

Според Захариева, по случая трябва да се задейства и Висшият адвокатски съвет, защото имаше и записи от типа, че "адвокати умишлено губят дела".

По отношение на това, че записите са правени умишлено с цел натиск върху премиера и други лица, които са споменати, да се задейства и прокуратурата и да разпита адвокат Мондешки, настоя още Захариева. По думите й, "двете каки" трябва да си носят отговорност, ако всичко се окаже вярно, тъй като "това си е чисто изнудване".

По повод скандалите, съпътстващи заседанията на ВСС, правосъдният министър изтъкна, че различни добри неща- като например участието в проекти, се използват, за да се атакуват едни други.

Тя смята, че се отделя твърде много време за излишни спорове, вместо да се фокусират върху съществените проблеми. Захариева подчерта, че реформата не приключва с приемането на Закона за съдебната власт.

Качествено и бързо правосъдие ще има тогава, когато се случи съдебната карта. Няма как един съдия сутринта да гледа граждански, следобед наказателни дела и да очакваме страхотно качество, смята правосъдният министър.

Питат парламента дали Димитър Узунов покрива критериите за ВСС
Обновена

Питат парламента дали Димитър Узунов покрива критериите за ВСС

ВСС гласува Узунов да остане на поста представляващ

По отношение на казуса с представляващия ВСС Узунов, тя заяви, че не смята за приемливо политици, прокурори и съдиите, членове на ВСС да се обиждат. "Не приемам също да се изнасят факти, които са непроверени и които не отговарят на истината", заключи Захариева.