На разпит в столичното следствие днес бяха двама от разследваните - изпълнителният директор на Корпоративна търговска банка Орлин Русев и главният й счетоводител Мария Димова, съобщи БНР.

Целта на разпита е била да се прецизират обвиненията за източването на банката.

Адвокатът на Димова Николай Рангелов, обясни, че няма промяна в обвиненията за нея и заместник главната счетоводителка Борислава Кючукова, че са подпомогнали присвояването на 206 милиона лева от КТБ.

Парите са присвоени от внезапно освободената от ареста главна касиерка Маргарита Петрова и изпълнителния директор Русев по поръчка на задочно обвинения и издирван чрез шенгенската информационна система Цветан Василев.

Рангелов коментира, че е научил от медиите, че Петрова е на свобода и предположи това, което беше коментирано неофициално още в петък - че тя най-вероятно е оказала съдействие на разследващите.

Адвокатът на Русев Янко Янков пък заяви, че не намира логика между освобождаването на Маргарита Петрова и това, че сочената за неин помагач, Кючукова, остава в ареста.

Петрова е на свобода, защото е отпаднала опасността да извърши друго престъпление, посочи наблюдаващият прокурор Иван Гешев.

Самата Петрова не беше сред разпитваните. Разпитът на единствената задържана по аферата - Борислава Кючукова - ще бъде в Националното следствие.