Специализираният наказателен съд е спрял наказателния процес срещу Камелия Мирчева, подсъдима по "Захарното дело" срещу Гриша Ганчев. Решението обаче не е окончателно и стана ясно, че ще бъде атакувано на по-горна инстанция.

Припомняме, че Ганчев и още 9 подсъдими отговарят през спецсъда за избягване на плащане на данъци в размер на 711 580 лева чрез продажба на захар, произведена в Бургаските и Девинските захарни заводи.

С определение от 10 януари съдът е спрял делото срещу Мирчева заради сериозните й здравословни проблеми. Наказателният процес обаче продължава за останалите подсъдими, сред които и Гриша Ганчев.

Може да спрат „Захарното дело” срещу Гриша Ганчев

Може да спрат „Захарното дело” срещу Гриша Ганчев

Заради сериозно заболяване на друга подсъдима

Решението на спецмагистратите е връчено на подсъдимата Мирчева на 25 януари, но днес тя е депозирала жалба в деловодството на съда. Това означава, че определението все още не е влязло в сила.

Дали наказателният процес ще бъде спрян само за Мирчева или за всички подсъдими, предвид факта, че обвинението им е, че са действали като организирана престъпна група, окончателно ще реши Апелативният спецсъд.

В същото време за днес бе предвидено да се изслушват съдебно-счетоводни експертизи. Мирчева не се яви, тъй като се намира в болница.

Адвокатът на Гриша Ганчев - Татяна Дончева, напомни, че след като решението за спиране на делото спрямо Мирчева не е влязло в сила, то изслушването на експертизата в нейно отсъствие би нарушило правото й на защита. Адвокатите на останалите подсъдими се присъединиха към мнението на колегата си Татяна Дончева, че делото трябва да бъде отложено.

Очаква се застой по делото срещу Гриша Ганчев

Очаква се застой по делото срещу Гриша Ганчев

Адвокатът му се включва в надпреварата за президент

След съвещание съдът посочи три процесуални пречки за провеждане на днешното заседание. Освен отсъствието на Мирчева по уважителни причини, проблем се оказа и отсъствието на две вещи лица, тъй като експертизата е комплексна. Третата причина за отлагането на делото е, че адвокатите на подсъдимата Емилия Станоева отсъстваха заради други служебни ангажименти, а тя държи защитниците й да присъстват по време на изслушването на експертизата.

Съдът отложи делото за 6 март.