Комисията за защита на потребителите издаде заповеди за временно спиране на 21 солариума в страната като част от акцията "Безопасност на соларните услуги".

Инспекторите са проверили 192 СПА центрове, соларни студия, салони за красота и др.

Обект на инспекцията са били общо 300 солариума. В част от тях е липсвала задължителната писмена информация за клиентите, посочват от КЗП.

От там припомнят, че уредите в соларните студия могат да причинят необратимо увреждане на кожата и очите, ако облъчването не се съобрази с индивидуалните особености на потребителя.

Тези заплахи за здравето не са очевидни, затова в обектите трябва да има инструкция за ползване, информация за опасностите при обичайна употреба и предупреждение за рисковите групи. Най-уязвими са децата, възрастните хора и клиентите, които имат лунички, бенки, пигментни петна, изгаряния, изтъкват още от комисията.

Комисията е съставила 36 акта за административни нарушения на Закона за защита на потребителите и е дала 33 задължителни предписания на собствениците да отстранят несъответствията в определен срок. 21 от соларните студия не са го направили, затова им е наложена временна забрана да предлагат услугата.

Проверките ще продължат и по време на летния туристически сезон, когато солариумите се използват най-интензивно за придобиване на тен, изтъкнаха още от КЗП.
От там предупредиха потребителите да търсят информация в соларните студия, преди да се подложат на ултравиолетово облъчване.