Затворници ще произвеждат млечни продукти по световни стандарти на остров Персин, съобщават от Министерство на правосъдието.

На острова до края на годината ще бъде изградено млекопреработващо предприятие. Там, в европейски условия, лишени от свобода от затвора в Белене ще произвеждат кисело мляко и сирене по световни стандарти.

Предприятието ще заработи през 2018 година. Капацитетът му е преработка на 720 тона сурово краве мляко годишно, като има тенденция за нарастване.

Затворен ще е цикълът в стопанството на дунавския остров Персин. Той ще започва от отглеждането на животни и ще завършва с готови конкурентноспособни млечни продукти. От правосъдното министерство уточняват, че това ще бъде втората мандра на територията на място за лишаване от свобода.

В затворническото общежитие в Смолян към затвора в Пловдив вече седма година затворници произвеждат краве, овче и козе кисело мляко и сирене. Предстои да бъде въведена и технологична линия за кашкавал. Продукцията им е със запазена търговска марка на пазара.

Мандрата в Персин се изгражда, след като Държавно предприятие "Фонд затворно дело" е подписала договор с Държавен фонд "Земеделие". Договорът е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 4.2. "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от мярка 4. "Инвестиции в материални активи" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г.

Тригодишен е срокът за договора. Общата стойност на проекта е 3 366 251,12 лева. В тази сума влиза и безвъзмездна финансова помощ в размер на 50 % и включва разходи за подготовката на бизнес план и разработка на съпътстващите проекти по всички части на съоръжението, разходи за строителство, оборудване и обзавеждане, пускане в експлоатация и други.