докторРъководството на Националната здравноосигурителна каса и Управителният съвет на Български лекарски съюз са договорили основните параметри в Националния рамков договор за 2011г., съобщиха от касата.

На продължила до късно снощи среща е присъствал и здравният министър д-р Стефан Константинов, заедно със заместниците си д-р Михаил Зортев, Гергана Павлова и Десислава Димитрова.

Представителите на БЛС и здравната каса са постигнали споразумение по всички параграфи, което е било скрепено с подписите на двете страни. До окончателното приемане на договора остава да бъдат уточнени още няколко текста на експертно ниво.

От НЗОК изразиха увереност, че до края на годината това ще бъде направено и споразумението ще започне да действа от 1 януари.

Припомняме, че общопрактикуващите спряха преговорите по Националния рамков договор. До това решение стигна експертната група за преговори по НРД 2011 в частта първична извънболнична медицинска помощ.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари се отказа от преговорите тъй като от касата не желаят да извършват каквито и да е промени в НРД, които биха довели до подобряване работата на джипитата и състоянието на пациентите.

Според тях идеята на Министерството на здравеопазването за дежурни кабинети е недомислица, тъй като липсват разписани правила и е отделено малко финансиране.

Джипитата обвиниха лекарския съюз, че е показал непоследователност и некоректност при защитата на интересите им. Те определиха като "псевдопреговори" договарянето на условията по рамковия договор между БЛС и НЗОК.