Представители на различни организации, занимаващи се с двойки с репродуктивни проблеми, поискаха връщането на ин витро процедурите към Министерство на здравеопазването. Припомняме, от тази година НЗОК заплаща процедурите и медикаментите за ин витро, които към момента се осигуряват от Фонд „Асистирана репродукция".

Близо 3 000 бебета са се родили у нас от април 2009 до края на 2012 година изцяло благодарение на Фонд за асистирана репродукция". Това отчетоха на днешния 29-ти март, който се явява четиригодишен рожден ден на Фонда основните участници в неговото реализиране - Фондация „Искам бебе", Сдружение „Зачатие" и ръководството на структурата.

Основният проблем, който бе посочен  от всички присъстващи на специална пресконференция, сред които имаше и много ръководители на съответните над 20 клиники, с които Фондът работи, бе преминаването на средствата от Министерство на здравеопазването към Здравната каса. „Получи се забавяне, защото НЗОК не бе готова  да заработи веднага. Тя има нужда от изграждане на нова методика, тъй като до този момент изобщо не се е занимавала с тези специфични дейности", подчерта ръководителят на Център „Фонд за асистирана репродукция" д-р Николай Лалев.

Междувременно, от НЗОК увериха, че имат готовност да сключват договори с изпълнителите на ин витро процедури и съответно да им заплати за извършените дейности и необходимите за тях медикаменти.  НЗОК вече е сключила договор с 24 лечебни заведения, които извършват асистирана репродукция, като предстои сключване на договор с още 2. От там допълват, че НЗОК има готовност да заплаща за дейностите по асистирана репродукция, но това може да стане само след подаден отчет от съответните лечебни заведения.

 

Той изтъкна, че в тези процедури освен финансиране и лекарства, е много важно и спокойствието на бъдещите майки, което от началото на годината е разколебано заради забавянията на финансирането.

Председателят на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве д-р Петър Матеев обясни, че НЗОК се нуждае от нов софтуер, чието разработване завършва в момента, което също е забавило работата на Фонда. Той подчерта, че всички проблеми са описани и развити в специален меморандум, който БАСРЗ е изпратила до Президента Росен Плевнелиев и до всички останали заинтересовани страни. Присъстващите отбелязаха, че в случая не става въпрос за проблем с болни хора, колкото за демографски, социален и обществен такъв.

Радина Велчева от Фондация „Искам бебе" подчерта, че организацията е привлякла специалисти в тези области, за да бъде разгърната дейността още по-широко. Всички лекари и ръководители на организации се обединиха, че средствата трябва да върнат категорично от НЗОК към Министерството и те ще се борят това да се случи.

Също така ще искат още повече средства и по-голямо натоварване на Фонда с функции. „За периода януари - март 2012 година бяха преведени 2 000 000 лева на клиниките, а същия период тази година няма никакви преведени пари. Фондът функционира, но реално няма дейност. Надяваме се от месец април заплащането да започне и да продължим дейността си както досега", изтъкна тя.

От „Искам бебе" и „Зачатие" подчертаха, че многократно са разговаряли с Министерството на финансите в края на миналата година, че заради спецификата на проблема и забавянето, което несъмнено ще се получи, средствата не трябва да бъдат прехвърляни към НЗОК. От държавата обаче категорично са отхвърлили призива за оставане на старата схема.

„Благодарни сме на всички, включително на Вас журналистите, че този проблем не бе политизиран по никакъв начин за цялото това време. Работихме отлично с всички министри, особено с г-жа Атанасова", подчерта Велчева.

Д-р Лалев съобщи, че лично е подписал заповедите за започване на процедури на над 19 000 семейства от около 20 000 подадени заявления, като 13 000 от тях не се повтарят, а останалите са за втори или трети опит.

По този показател България е на трето място в Европа, като само две държави имат право на шест безплатни опита за ин витро процедура.

Стефка Сарафова изтъкна, че няма друга област с такава отлична колаборация между пациенти, лекари, неправителствени организации и държава.

Около 150 000 - 200 000 семейства у нас имат стерилни проблеми у нас, като има тенденция за увеличаване на мъжкия фактор, посочи д-р Янакиева, ръководител на една от клиниките, с които Фондът работи. Д-р Лалев подчерта, че е трудно да се даде точна бройка на семействата, тъй като много от двойките живеят на семейни начала. Според него около 50 000 души имат категорична нужда от последната фаза на лекуване на стерилитет, а именно „ин витро" процедура, останалите все още могат да бъдат излекувани с други различни процедури.

„Искам бебе" и „Зачатие" подариха на д-р Лалев голямо табло с ръчно изработен колаж от снимки на новородени по програмата български деца, събрани само в рамките на последните два дни. На всички журналисти и присъстващи в залата пък бе подарена специална картичка от рециклирана хартия, в която има поставени семена от синчец, които могат да бъдат посадени. „Това е символ на нашата борба за право на живот", обясни Радина Велчева.