Парламентарната здравна комисия отхвърли единодушно законопроекта на независими депутати, сред които Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, предвиждащ отмяна на тоталната забрана за пушене на закрито.

По време на дискусията стана ясно обаче, че по същото време парламентарната икономическа комисия, заседаваща в другата сграда на парламента, обсъжда промени в закона за туризма и че е направено предложение, отнасящо се до забраната за пушене.
Там, както стана ясно, били представителите на ресторантьорския бранш, които имат най-много аргументи срещу забраната за пушене.

В тяхно отсъствие вносителят на законопроекта Кирил Гумнеров изтъкна пред здравната комисия, че ресторантьори и хотелиери губят клиенти и приходи и че забраната за пушенето не съдейства за намаляване на пушачите.

Той посочи, че заведенията имат драстичен спад на оборотите, който варира от 30 до 80 % и също, че около 30 000 млади хора има опасност да загубят работните си места заради забраната.

Гумнеров посочи, че съгласно данни на Финансовото министерство и Митниците, откакто е в сила забраната, е събран по-голям акциз от изконсумирани тютюневи изделия. След забраната българите за изпушили с 8% повече цигари, заяви Гумнеров.

Здравният министър Десислава Атанасова изтъкна тревожни данни, че в България заболеваемостта от сърдечно-съдови и онкологични болести е много висока и категорично заяви, че забраната трябва да остане.

Научавайки обаче, че се обсъжда евентуална отмяна на забраната за пушене в Икономическата комисия, тя напусна заседанието на Здравната, за да изложи и там аргументите за оставането на забраната.

Депутати от комисията и експерти, сред които изтъкнати медици, защитиха забраната и оспориха предложението на Гумнеров и колегата му.

Деница Петрова, която присъства на заседанието като гражданин заяви, че ако законопроектът бъде приет тя и нейни съмишленици ще сезират Европейския съд по правата на човека, че ги насилва да дишат тютюнев дим.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов изрази съжаление, че депутатите са поставени в ситуация да избират между здравето и бизнеса и подчерта, че никой не би желал малкият, дребен и среден бизнес да не се развива, както и че всеки би искал да бъде в чиста здравословна среда.

Самият Адемов каза, че е против законопроекта и отбеляза, че според него той би трябвало да се гледа в комисията по правата на човека. В този смисъл Адемов отбеляза, че не би трябвало да се загърбват правата и на тези, които искат да пушат.

Иначе никой нямаше очакване именно в здравната комисия, където единствено е разпределен законопроектът, той да срещне подкрепа. „Аз не искам да участвам в тази ситуация, в която една част от управляващите от Здравната комисия казват „ние сме против отмяната на забраната за пушене", а друга част от управляващите (икономическата комисия) казват ние защитаваме българския бизнес", добави Адемов.

По време на дискусията беше изтъкнато, че в случая няма възможност хем вълкът да е сит, хем агнето цяло, освен ако вълкът изяде овчаря.

Проф. Станислав Станилов от Атака се опита да защити пушачите, като предложи да има лицензирани заведения, в които да може да се пуши и заяви, че никакво добро дело не е извършено с насилие, а за себе си каза, че няма да гласува и напусна заседанието.