Пациенти няма да бъдат връщани от спешните центрове на болниците, увери здравният министър Стефан Константинов, цитиран от БНР.

По думите му, скоро ще бъде готова методиката за финансовите стимули за общопрактикуващите лекари, които още от 1 януари ще работят в дежурни кабинети в поликлиниките.

Министър Константинов подчерта, че спешни  центрове към болниците има от 2006-та година, което е довело до сериозно увеличаване на хоспитализациите. Така той аргументира решението от идната година финансирането на тези центрове да бъде намалено наполовина.

"Аз не мисля, че през 2006-та година сме имали изключително голям проблем и хората са оставали на улицата и са мрели там." - заяви здравният министър.

Според него, хората отиват в спешните цeнтрове в болниците, защото не откриват личния си лекар.

"Ще дадем стимули на общопрактикуващите да работят в групови практики и да осигуряват тази дейност, но спешната помощ в истинския си вид - когато става въпрос за животозастрашаващо  състояние, за катастрофа, за инфаркт, парите там няма да бъдат намалявани по никакъв начин." - увери Константинов.

"Когато нещо боли, отивате на личен лекар, никой не отива директно в болница, нали - в делнични дни. Защо това нещо да не може да се случва и в следобедните часове, и събота и неделя, а когато става въпрос за нещо притеснително общо взето хората знаят кога да потърсят линейка и кога да отидат в болница." - каза още министърът на здравеопазването.