10 минути след началото на преговорите по Националния рамков договор, министърът на здравеопазването Евгений Желев напусна сградата на НЗОК.

Срещата е закрита за журналисти.

Въпреки това при излизането си министърът заяви, че според него има шанс тази година да бъде подписан договор и очаква участниците в преговорите да постигнат разбирателство.

Рано е да се говори за цени на клинични пътеки, каза министър Желев, тъй като не е определен бюджетът на касата за следващата година, а той ще стане ясен през септември.

Тогава ще започнат действителните преговори, коментира министър Желев, цитиран от БНР.

„Преговорите са преговори, не е задължително те да приключат с договор. В крайна сметка това зависи и от добрата воля на двете страни. Всъщност касата е тази, която разполага с един ресурс, който определя парламента," поясни министър Евгений Желев.

"От другата страна искат повече ресурс от това, което обикновено се дава, но ще успеем да направим така, че да има малко повече финансиране в системата на здравеопазването," допълни министърът на здравеопазването.

Министър Желев изрази опасенията си за легитимността на преговорите при положение, че председателството на Българския лекар съюз е с изтекъл мандат.
Досега трябваше да проведат събор, коментира Желев.

На преговорите за подписване на Национален рамков договор за следващата година ще се регламентира при какви условия ще работят медиците, кой и на какви цени ще им плаща за това.

До няколко дни БЛС ще предостави на НЗОК своите предварителни разчети относно финансовата рамка за следващата година.

Без сериозна програма на бюджета, няма как да се получат подобрения на достъпа и качеството в здравното обслужване.

Това каза д-р Кехайов, председател на БЛС след приключването на първата от срещите между управителните съвети на НЗОК и съсловните организации по обсъждането на Националния рамков договор 2009.

Участниците в преговорите са изяснили своите принципни позиции и желанието подготовката на самия Национален рамков договор тази година да започне много по-рано.

Обсъден е бил и правилникът, по който ще се преговаря. Следващият понеделник ще се определи и графикът за интензивните срещи, съобщи д-р Кехайов.

Според него, очакванията на лекарите тази година да се подпише Национален рамков договор са големи.

„Ние имаме добра изходна база и като институция имаме институционален капацитет и такива разчети, които да отговарят дори и на българските икономически условия. Необходимият разчет като средства ще бъде предложен в следващите дни," заяви Кехайов.