Четири черни лешояда са били открити отровени край с.Тича, общ. Котел. Това съобщиха от "Зелени Балкани". Сред тях е и Мичев - Боев, първото отгледано в дивата природа малко, след като десетилетия преди това видът се числеше като изчезнал в Червената книга. Това е трагично за българската природозащита събитие, признават от организацията.

Днес, след получаване на обезпокоителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, колеги от ФДФФ са открили в района на с. Тича труповете на четирите картала, един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които са се хранели птиците. Твърде вероятно е кучетата да са били отровени, труповете им изхвърлени, където ги намират лешоядите и се отравят по хранителната верига.

Районно управление на полицията Котел е образувало предварително разследване по случая, а Окръжна прокуратура Сливен, РИОСВ Стара Загора, БАБХ Сливен и ЮИДП Сливен са предприели законово предвидените действия съобразно своите компетенции.

Черни лешояди отново гнездят в Стара планина – за първи път от 28 г.

Черни лешояди отново гнездят в Стара планина – за първи път от 28 г.

Формирани са три двойки...

От "Зелени Балкани" припомнят, че три от птиците са били дарени от Правителство на Екстремадура, Кралство Испания с идеята за възстановяване на българската популация, България да стане техен дом и място за създаване на семейство и ново поколение.

Те са:

М5 - с име Враца, пристигнал от Испания през 2019г., освободен в ПП "Врачански Балкан" през 2020 г.

Х1 - Българ, пристига от Испания през 2020 г., освободен в ПП "Сините камъни" през 2021 г.

L1 - Бай Иван, пристига от Испания през 2020 г. освободен в ПП "Сините камъни" през 2021 г.

Четвъртият е BE1 Мичев - Боев, излюпен на 19.05.2021 г. на територията на Котленска планина.

Белоглавите лешояди загнездиха в Стара планина

Белоглавите лешояди загнездиха в Стара планина

Започна размножителния сезон за 2021 г,

От "Зелени Балкани" припомнят, че отровите за един миг погубват безценни животни и труда на толкова много хора в България и чужбина, отдали се на идеята за възстановяването на вида: "Зелени Балкани", Фонда за дивата флора и фауна, Дружество за защита на хищните птици, Фондацията за опазване на лешоядите, Правителство на Екстремадура, Кралство Испания, фондация ЕвроНатур и още много организации, природни паркове, европейски зоопаркове и институции. Нямаме думи да опишем, колко ни е трудно и мъчно, но ще трябва да намерим сили, въпреки стореното, да продължим напред.

Черният лешояд е консервационно значим вид - поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) - от 2002 г. Видът е включен в Червената книга на Р България, както и в Приложение No 3 към чл. 37 от ЗБР, като защитен вид и в Приложение No 2 към чл.6, ал.1, т.2 и т.3 от ЗБР, като вид, изискващ обявяване на зони за защита на местообитания, чрез мрежата Натура 2000.

7 мишелова полетяха в небето край Кремиковския манастир

7 мишелова полетяха в небето край Кремиковския манастир

Някои птици са били подложени на операция, други са имали луксация