Криминалисти от София и жандармерията провеждат масирана полицейска операция на територията на Ботевград и Правец, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е за противодействие на конвенционалната престъпност. И в момента мобилни групи извършват проверки по линия на незаконната сеч, кражби на имущество, изкупуването на черни и цветни метали, продажба на акцизни стоки без бандерол.

Проверява се и активния криминален контингент.

При претърсване на имот в с. Новачене, собственост на Н.В. (38 г.) - осъждан за кражби, служителите на реда открили флекс, ъглошлайф и други машини, откраднати от къща в района. Н.В. използвал двора си като нерегламентиран пункт за изкупуване на черни и цветни метали. Иззети са над 600 кг метали.

Над 50 кг контрабанден тютюн са намерени при проверка в дома на 45-годишния М.М. в с. Скравена.

Осем стека цигари без бандерол от марките "Ракел", Роял" и "Голд маунт" са открити и при проверка в сладкарница в с. Осиковица, отдадена по наем на М.Д. (40 г.) . По двата случая са образувани досъдебни производства.

Петима души от активния криминален контингент са доведени в РУП-Ботевград. Изяснявано е алибито на В.Н. (39 г.) от с. Литаково, А.И. (22 г.) от с. Новачене, Р.В. (20 г.) от с. Новачене, И.В. (23 г.) от с. Литаково и С.Б. (23 г.) от същото село - осъждан за кражби. Те са проверявани и по образувани досъдебни производства.

В центъра на с. Осиковица полицаите спрели за проверка камион, натоварен с 10 кубика дърва за огрев. Те били без съответната маркировка, а регистрационната му табела се водела на друго моторно превозно средство. Незаконно добитият дървен материал е иззет. Случаят се разследва съвместно с представители на Държавното горско стопанство-Ботевград.