С близо 3 часа закъснение започна заседанието на състав на Спецсъда, който трябва да реши дали да остави за постоянно в ареста кмета на село Галиче Ценко Чоков и сочените за част от неговата група още 7 души.

Ценко Чоков и обвиненият негов син Мартин разчитат, освен на защитата на адвокат Иво Найденов, и на семейно подкрепление.

След девет часово заседание Специализираният наказателен съд уважи частично искането на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо  Ценко Чоков, с повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, и участници Димитър Каменов, Иван Пл. Тодораков, Иван Й. Тодораков, Касъм Касъмов, Мартин Чоков, Сашо Димитров и Васил Филиповски, като групата е създадена с цел да върши престъпления против личността – заплахи, закани, отвличания, лихварство, нанасяне на средни телесни повреди.

От събраните по делото доказателства, съдът прецени, че за  Ценко Чоков, Димитър Каменов, Иван Пл. Тодораков, Иван Й. Тодораков, Мартин Чоков и Сашо Димитров е налице обосновано предположение за авторството на деянието,както и опасност да извършат друго престъпление, поради което взе мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо същите.

Относно обвиняемия Касъм Касъмов съдът счете, че не е налице обосновано предположение същият да е извършил деянието, за което му е повдигнато обвинение, а именно участие в организирана престъпна група, че няма опасност да се укрие или да извърши престъпление, поради което остави същият без мярка за неотклонение.

На обвиняемия Васил Филиповски съдът взе мярка за неотклонение "Домашен арест", тъй като от данните по делото не могат да се съберат категорични доказателства за участието му в организираната престъпна група.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен специализиран наказателен съд, като в случай на такива делото е насрочено за 02.06.2016г.

Защитници на честта на фамилията пред специализирания наказателен съд са другите му две деца - Спас Чоков и дъщеря му от първия брак Виолина Кръстева.
Пред съда кметът посочи, че е земеделски производител. Кмет със средно образование. Преди заседанието Чоков запази мълчание пред медиите.

Каква престъпна група е тази детска градина, пита майката на обвинен заедно с Чоков

Каква престъпна група е тази детска градина, пита майката на обвинен заедно с Чоков

Двете деца на кмета на Галиче Ценко Чоков са пред съда

След обичайните правни уточнения делото продължи с изясняване на фактите и разкриване на интересни обстоятелства около отношенията в размирния район на Северозапада.

„Аз съм арендатор, обработвам земя. Никога не съм се крил”, заяви кметът на Галиче Ценко Чоков в спецсъда. Там се гледа мярката срещу кмета на селото, неговият син Мартин Чоков и още шестима обвиняеми.

„Пари не съм давал, на който и да е с лихва. Давал съм пари само на сина си и на другите си две деца”, каза още Чоков. По думите му от година и половина целенасочено се опетнява името му.

Ден година храни” - с тези думи кметът на Галиче обясни, че сега е моментът на сеитбата и това също е мотив да бъде освободен от ареста.

Останалите от групата Ценко Чоков заяви, че не познава, не си говори с тях, дори не са пили кафе и вода.

Държавното обвинение поиска постоянен арест за задържаните, като се мотивираха с някои доста стряскащи показания на свидетели. Ако бъдат освободени, моделът на групата ще се възпроизведе, настоя прокурорът. Според него има риск, свързан със заплахи срещу свидетели.

Свидетел разказал как една от жертвите на Чоков получила шише в задните части. Лично Мартин Чоков показвал снимки на мъжа и действително се виждал човекът със свалени гащи и шише в ануса. Втори свидетел потвърждава това.

Прокуратурата разполага с показания и как кметът набил една от жертвите си с дръжката на брадва. Няколко души твърдят, че групата пребивала, изнасилвала хора, отвличала ги, а някои били удряни по скоро оперирани места от тялото.

Свидетел докладвал, че кметският син Мартин Чоков давал заеми срещу лихва. Продавал и дрога с протекцията на влиятелния си баща кмет. Емил Марков е друг свидетел, който също свидетелствал за тази дейност на Чоков младши. Свидетелят Радослав Илиев обяснил, че Мартин Чоков го „псувал и ступал”, страхувал се от Мартин и баща му.

Само БАН, Светият синод и в международен аспект НАСА не са проверявали Ценко Чоков, посочи в съда адвокатът му Иво Найденов. По думите му клиентът му е проверяван за какви ли не твърдения в годините от различни правораздавателни органи. 

Според защитника и сега няма доказателства срещу подзащитниците му.  Иво Найденов продължи защитната си теза с изключителна ирония. Атакува лекарката, която освидетелствала една от жертвите на фамилията, която след побой изпаднала в безсъзнание. 

Свидетел разказва как Пора и Пайнера (не основателят на музикалната компания в Димитровград, б.р.) събирали пари от длъжниците на Чокови. Те били от най-доверените хора на Мартин, отвлекли един от длъжниците на Чокови.

Свидетел разказва пред прокуратурата, че Мартин Чоков го заплашвал с убийство. Разказва се, че когато Мартин Чоков не можел сам да се справи се намесвал и баща му Ценко. Наследникът на кмета носел и оръжие. Показвал и се хвалел с пистолета си. Показвал и дрогата, която според свидетелски показания, пласирал. Месечната лихва за заемите на кметския син стигали до 1000 лева. Според казаното кметът Ценко Чоков ходел и заплашвал свидетели да се откажат от показанията си.

Свидетели разказват и за имотните измами на кмета Ценко Чоков. Една от жертвите Веселин Тушинов също усетил брадвеното правосъдие на фамилията. Оплакал се в полицията. При разпита му заедно с полицаите присъствали и Чокови. След това получил сериозни заплахи.

Друг свидетел разказа как от покойния си дядо разбрал,че къщата им е прехвърлена на кмета, тъй като Ценко Чоков го принудил да му я препише. Този свидетел усетил на свой гръб правосъдието на кмета. Лично Чоков го завел в кметството и го бил, докато ризата му се разкъса.

Кметът на Галиче отвърна на удара на съселяните си, набедили го за палежите, нажежили обстановката в най-прочутото българско село в държавата от последните дни.

Ценко Чоков внесъл тъжба срещу съселянина му Веселин Тушинов, който го набеди, че е подпалил колите му и че се е опитал да го убие. Жалбата е за клеветнически твърдения. Още една жалба срещу него е внесъл кметът от 2015. Третата жалба пак е срещу Тушинов пак за клеветнически твърдения срещу Ценко Чоков.

Изникна и друга съдебна интрига. По дело срещу Мартин Чоков в районния съд в Бяла Слатина свидетели, но в негова защита, са двама от обвиняемите днес в групата.

Адвокат Иво Найденов посочи, че техните показания не били в подкрепа на тезата на прокуратурата в Бяла Слатина. Там срещу кметския син се е ожалил Радослав Илиев. Същият е дал показания обаче и по настоящото производство, което не се хареса на защитникът на Чокови.