Двама души са задържани в Бургас във връзка с отвличането на бизнесмена Стоян Стоянов, съобщава окръжният прокурор в крайморския град Ангел Ангелов.

Припомняме, бургаският бизнесмен Стоян Стоянов беше отвлечен в началото на март миналата година. И до този момент той е в неизвестност.

Според административния ръководител на прокуратурата в Бургас Ангел Ангелов двамата задържани са подбудители и помагачи в отвличането.

От вторник в ареста са Нено Стоянов на 30 години и Стоян Колев на 37 годишен и двамата от Варна.
Те са задържани за 72 часа, като предстои гледането и на постоянна мярка за неотклонение в Окръжен съд - Бургас.

На двамата задържани е повдигнато обвинение за отвличане и проявена особена жестокост към лицето.

Прокурор Ангелов не се ангажира с информация за състоянието на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, като пестеливо уточни, че към настоящия момент няма труп и заради това не може да се говори за убийство.

Ангел Ангелов подчерта, че към момента все още не е искан никакъв откуп и че данни за преките извършители на отвличането няма.

Съпричастността към отвличането на Стоян Стоянов от двамата варненци е потвърдена от шестима свидетели, които са разпитани в хода на разследването.
Част от тях са от Бургас и Варна, но има и от други градове, съобщи прокурор Ангелов.

Нено Стоянов и Стоян Колев са извършили отвличането за пари, като са им обещани и други услуги от поръчителя на деянието.
По думите на прокурор Ангелов, самоличността на поръчителя е известна, както е уточнена и схемата, по която е извършено престъплението.

Към момента обаче не са събрани достатъчно данни, за да му се повдигне обвинение.
Лаконично бе отбелязано, че поръчителят е българин от фирма, имаща конкурентни на фирмата на Стоян Стоянов бизнесинтереси.
Дейността на фирмата на поръчителя се е разпростирала на територията на цялата страна, но прокурор Ангелов не пожела да се ангажира с месторегистрацията й.

Бургаският прокурор уточни, че подаваната към медиите информация е максимално пестелива, тъй като разследването продължава.
Ангелов отрече отвличането да има връзка с Тодор Стамов - Малкотърновския, а е породено от бизнесинтереси.

По думите на комисар Васил Едрев от момента на отвличането на Стоян Стоянов се е работило непрекъснато от страна на полиция и прокуратура.
В издирването и разследваното са участвала и служители не само от бургаската полиция.