ЦСКА изпраща изпълнена с емоции 2018-та. Годината, в която "армейците" отпразнуваха своя юбилей. Клубът от "Борисовата градина" вече е на 70. Отминаха 12 месеца на възходи и падения. Пропилени шансове за титла и купа, завръщане в европейските клубни турнири и още. ТОПСПОРТ резюмира най-интересните моменти, разделени в два материала.

След зимната подготовка "червените" подновиха участието си в Първа лига. Възпитаниците на Стамен Белчев бяха набрали инерция и продължиха страхотната си серия от мачове без загуба. ЦСКА не бе усещал вкуса на поражението от 22.07.2017 (0:1 срещу Лудогорец).

Снимка 304244

Източник: LAP.bg

До края на март столичани подчиниха всички свои съперници с изключение на Черно море (0:0). Каквото и да ставаше на "Армията" в този мач - гол нямаше да падне. Фернандо Каранга 2 пъти остана сам срещу Благой Макенджиев, Божидар Чорбаджийски изпусна от непосредствена близост, Енрике също се провали в опитите.

Убедителните победи срещу Ботев (Пловдив) - 4:1, Верея (по това време в челото) - 5:0 и Дунав - 2:0, подклаждаха фенските мечти за титла. ЦСКА поддържаше 3-те точки пасив от първия Лудогорец и бе далеч пред Левски в таблицата.

Все пак инфарктните успехи срещу Етър (2:1) и Пирин (2:1) трябваше да бъдат приети като "жълт сигнал". Головете на Каранга, някои от които в самия край на срещите, донесоха важни точки на ЦСКА. Това се случи и в "мокрото дерби" с Левски от края на март, когато бразилецът наниза единственото попадение в заключителните 5 минути.

Тук някъде "армейците" вече бяха надскочили възможностите си и създадоха илюзия, че могат да се справят с Лудогорец в първенството и с Левски за Купата на България. Победите с късен гол са сладки, но спечелиш ли 3 поредни мача така... рано или късно те спохождат лоши резултати. Футболната зависимост е такава.

ЦСКА рухна само за 5 дни!

Априлската програма предвиждаше тежки изпитания за амбициите на "червените". Гостувания в Разград и Стара Загора, както и мачове с Левски за Купата. Още при първото се стигна до огромна издънка. Впоследствие хора от клуба признаха, че резултатът от битката с Лудогорец е повлиял много негативно на футболистите психически. В този двубой приключи серията на ЦСКА от 28 официални мача без загуба (във всички турнири).

Кирил Десподов отбеляза в последните секунди на първото полувреме след феноменално изпълнение от фаул. По пътя на логиката "армейците" трябваше да започнат спокойно и уверено второто полувреме. Катастрофа. Грешка на Чорбаджийски и бързо изравняване, последвани от червен картон на Жеферсон.

Снимка 321956

Източник: LAP.bg

Дори с човек по-малко гостите отново поведоха. Евентуален успех в Разград изравняваше точките на върха в Първа лига. Равенството също изглеждаше като приемлив вариант предвид обстоятелствата, но ЦСКА се пропука в края. "Орлите" отбелязаха два безответни гола - отново след грешки в "червената" отбрана. За 3 минути разликата в точките на върха набъбна на 6!

За първия 1/2 финален мач с Левски, който се игра 5 дни по-късно, "изгоряха" Каранга, Жеферсон и Станислав Манолев. Заради картони. ЦСКА изглеждаше трагично без голямата си звезда в атака и заслужено загуби с 0:2. Хеан Бланко не оправда големите очаквания на феновете. Появилият се като резерва Роланд Алберг също разочарова. Вместо да вдигнат класата за финален шампионски спринт - дошлите през зимата нападатели на "Армията" показаха колко голяма е разликата между титуляри и резерви.

Снимка 348478

Източник: LAP.bg

Глътка свеж въздух за Стамен Белчев беше победата над Верея с 5:1. Уви, само 4 дни по-късно предстоеше поредното дерби с Левски - този път в шампионата. "Сините" излязоха с мисъл за следващото издание на "Мач №1 на България", което бе след седмица за купата. Каранга и Енрике пронизаха Божидар Митрев след по-малко от 10 минути игра. Бразилците бяха във форма.

Феновете на ЦСКА вече виждаха как любимците им печелят с голяма разлика, когато "деветката" остана очи в очи с капитана на Левски в 39-та минута. Последва пропуск, а през второто полувреме "сините" контролираха случващото се на терена. Стигнаха до 2:2, само неточният мерник на Габриел Обертан спаси символичните домакини от пълен обрат в края. Жеферсон получи червен картон и в този важен сблъсък.

Три дни по-късно мечтите за титла напуснаха и най-големите оптимисти - 1:1 срещу Берое в Стара Загора. Следваше мачът, който можеше да спаси сезона. ЦСКА трябваше да стопи преднината на Левски от два гола в 1/2 финалите за купата. На ход бе Стамен Белчев.

Специалистът трябваше да мотивира възпитаниците си. На хартия ЦСКА бе по-класният отбор. Разликата от 17 точки в класирането на Първа лига към този момент говори за това.

Снимка 308585

Източник: LAP.bg

И двата тима страдаха от кадрови проблеми, но най-важният играч на "армейците" бе на линия. Фернандо Каранга. Основната разлика между бразилеца и новите попълнения на "Армията" това лято е, че той решаваше големите мачове. "Деветката" правеше разликата в дербитата. Уви, огромна трагедия го споходи точно преди срещата. Майката на Каранга напусна този свят, но въпреки това той бе решен да излезе на терена и да даде всичко от себе си.

Левски поведе с ранен гол на Жорди Гомес и ЦСКА вече имаше нужда от 3 попадения. 28-та минута беляза това дерби. Хали Тиам влезе изключително грубо в краката на звездата на "армейците" и го контузи. За това си действие заслужено бе изгонен, но "червените" останаха без своя лидер. Мачът завърши 2:2.

Отпадането от "вечния враг" и загубените шансове за титлата свалиха доверието от Белчев. В последния си двубой начело на тима допусна поражение от Ботев в Пловдив с 1:2. Тогава Бланко пропусна дузпа в добавените минути.

Кормилото на столичния гранд пое Христо Янев. Последният треньор на ЦСКА - спечелил трофей. Младият специалист стъпи в ролята на временен наставник. Пое отбора в тежък момент. Преди големия юбилей.

Снимка 354767

Източник: LAP.bg

На 5 май на "Васил Левски" идваше Лудогорец.

Трагичните резултати в последния месец не успяха да заличат грандиозното празненство. Честванията бяха през целия ден в "Борисовата градина". Феновете организираха две изложби по случай 70-та годишнина на любимия си клуб. Юношеските гарнитури участваха в няколко турнира и приятелски срещи, а кулминацията бе в 18 часа. Тогава стартира тържествената програма.

Парашутисти от ВВС скочиха на терена, носейки 15-те клубни емблеми. 100-те каба гайди приветстваха парада на легендите от всички спортове. Директно на "зеления килим" с хеликоптер кацнаха Димитър Пенев, Христо Стоичков и Димитър Бербатов. Те носиха със себе си топката за мача, която Камата постави в центъра.

Зрителите по трибуните се насладиха на страхотна заря. Въпреки огромното разочарование от "нулевия" сезон се бяха събрали 25 хиляди "червени" фена. Няма какво да се каже за самия мач. Двата тима изнесоха постна продукция напук на приповдигнатото настроение и завършиха при нулево равенство.

ЦСКА спечели и трите мача до края на сезона. Завърши с 81 точки. На 7 зад шампиона Лудогорец и с цели 17 пред Левски. В последното "вечно дерби" за 2017/2018 "червените" победиха с 3:2. По трибуните имаше нетипично малко зрители. "Армейците" пропуснаха една дузина отлични голови положения. Очаквана победа, защото "сините" излязоха предимно с резерви и юноши.

Заб.: Очаквайте втората част на материала.

Ел Маестро: Много по-добри сме от Левски, не знам дали Десподов остава в ЦСКА

Ел Маестро: Много по-добри сме от Левски, не знам дали Десподов остава в ЦСКА

"Най-трудно за мен е да се боря с нереалистичните очаквания на "червените" фенове"