Бившият административен директор на ЦСКА Милко Георгиев говори пред "Тема Спорт" по най-актуалните теми, свързани с армейците. Ето какво каза той за мача с Базел, Стойчо Младенов, Саша Илич, новите попълнения на червените...

Г-н Георгиев, ЦСКА победи Базел и макар крайният изход никак да не е ясен, то червените изненадаха с добра игра...

- ЦСКА е орисан да играе европейски мачове. Независимо от резултата в реванша, този отбор загатва за потенциал и ако му се даде още малко добавена стойност, може да говорим за дългосрочно развитие за каквото всъщност копнеят всички, обичащи ЦСКА.

В дните преди мача с Базел една друга тема сякаш измести от фокуса на армейците срещата с швейцарците...

- Предполагам визираш назначение на новия оперативен директор на отбора от покрайнините на София. Нека започнем с това, че в България футболните хора в по-голямата си част са силно надценени като капацитет и умения. У нас много лесно лепваме етикети от рода на "легенди" и им създаваме някакъв ореол който често няма нищо общо с реалността. Стойчо Младенов завинаги ще има място в историята на ЦСКА и това е неоспоримо. Гледах и слушах внимателно какво говореше той при представянето си. В случая прозира елементарен маркетингов трик, целта на който е ясна. За голяма част от феновете на ЦСКА фигурата на "колегата от Плоски", както го определи Любо Пенев, беше символ не толкова на някакви треньорски успехи, а повече на това, че с няколко заучени фрази успяваше да се "сложи", казано на жаргон, на феновете и в негово лице те виждаха някакъв вид водач срещу несправедливостта. Това е и причината да бъде привлечен от новия си работодател - с идеята да въздейства на феновете. И точно тук вече говоря за тази неспособност да си дадеш реална оценка къде си и какво можеш да постигнеш. Липсата на трезва самооценка го е подвела и му е вдъхнала куража да смята, че той е фигурата, която ще допринесе за "един ЦСКА". Всъщност той реално успя! За мен това само сплоти червената общност, но не в посока, откъдето идва в момента заплатата му.

Да се върнем на ЦСКА - виждате ли разлика в представянето на армейците в сравнение с периода, когато Младенов бе начело на тима?

- Разликата е една - в ЦСКА вече виждаме треньорската работа. Не е тайна, че футболът, изповядван под ръководството на Младенов, беше от миналия век, но така или иначе това вече е в историята. Всъщност добрата новина от импровизираната пресконференция в Бистрица преди няколко дни бе, че той слага край на треньорската си кариера.

Каква е оценката ви за първите 2-3 месеца на Саша Илич начело на отбора?

- Саша Илич има едно огромно предимство - към него нямаше абсолютно никакви очаквания. В същото време той идва от аналога на ЦСКА в Сърбия и няма нужда да му се обяснява какво е ЦСКА. Прави впечатление, че има нужда от още играчи, които да дадат характерен облик и дано наистина се получи. Но така или иначе оценки за работата му е редно да се дадат след поне година начело на отбора.

Какво е мнението ви за новите попълнения?

- На мен новите играчи ми допадат, но е твърде рано и при тях за оценка. Смяната на култура, език, храна и каквото се сетиш изисква време, което обаче те нямат. За всеки нов футболист е важно да играе, да се чувства на място, тогава и той би бил пълноценен. Сложна е материята и тук е ролята и на треньора, и на клуба, а и на феновете, за да могат тези играчи да се почувстват "у дома".

От ЦСКА: Ако искате да купим титла - няма да го направим, не прекрачваме граници, които потъпкват принципи

От ЦСКА: Ако искате да купим титла - няма да го направим, не прекрачваме граници, които потъпкват принципи

Дълго време не си позволявахме да коментираме фразата "на всяка цена", коментират "червените"

ЦСКА започна да плаща трансферни суми за играчи, има лек напредък в маркетинга, организират се "армейски следобеди", тимът записва добър сезон в Европа, старта в първенството не е страхотен, но е добър и въпреки това организираните привърженици продължават бойкота си....

- За мен основният проблем, който ще даде друг тласък в развитието на клуба е стадионът. Всичко останало е на заден план. Впрочем този напън на доскорошния съдружник на Васил Божков е точно с тази цел - да се възпрепятства по всякакъв начин строежът. А какво по-лесно от това да плащаш заплати на няколко емблематични фигури от историята на ЦСКА, за да се опиташ да си пришиеш история. Бойкотът не е приятен за нито една от страните, но смятам, че случилото се на почивката на мача с Базел (информацията ми е единствено на база публикации във Фейсбук) не е нормално.

В същото време вечният съперник Левски вече не е в Европа, но поиска преиграване на реванша с Хамрун. Как приехте жалбата им?

- Честно казано, мача на историческите ни опоненти не съм го гледал, но ще ти кажа нещо, което е свързано с ЦСКА. През пролетта на 2003 година червените загубиха на "Армията" от Черно море. Тогава заболя, защото начело на моряците беше Вили Вуцов и съчетано с изпочупената съблекалня наистина имаше опасност от някаква лека форма на паника. В този момент факторите от клуба решиха да подават жалба за някакво формално нарушение на правилата и това можеше да се превърне в един от срамните моменти в иначе славната ни история. Добре, че разумът надделя. При други това не се случи и сега си носят последствията, но това не е новина.