Преди броени дни излезе от печат внушителният том „Античната митология" - второ, изцяло преработено и допълнено издание на вече отдавна превърналия се в класика справочник по гръко-римски митове, предания и архетипи.

Автор на книгата е Георги Батаклиев, чието име се свързва с най-емблематичните преводи на творби от антични автори, както и на редица византийски и западни извори за средновековната българска история.

Заедно с Александър Ничев той си поделя славата на най-значим преводач на антична поезия в България. Новото издание на „Античната митология" е дело на издателство „Изток-Запад" и е лично ръководено от известния преводач, лингвист и филолог Владимир Атанасов.

Освен многото корекции и добавки, книгата съдържа  разнообразен, атрактивен набор от илюстрации и снимки, с които съдържанието не само е обогатено и разчупено, но обрисува и по-ясна картина на един древен, но фундаментален за съвременната култура свят.

В сборника „Античната митология" по азбучен ред са пресъздадени основните митове за повече от 1 300 богове и герои на Античността. Имената им са изписани на езика на оригинала (гръцки или латински).

Дадени са най-важните произведения на световното изкуство, в които те са намерили художественото си пресъздаване. Отразено е и присъствието им по нашите земи. Всичко това прави от книгата не просто един от хилядите сборници по темата, а уникален справочник, написан специално за българския читател.