Между 13 и 17 декември в зала 3 на НДК ще се проведе XXVI издание на Коледния панаир на книгата.

В него участват 135 книгоиздателства.

Новото сега е, че тази година той е посветен на 200 години от издаването на „Неделник" на Софроний Врачански - първата българска печатна книга. Панаирът ще открият български артисти, поети и музиканти на 12 декември от 17.00 часа.

На брифинг по повод събитието в зала „Мати" се събраха директорът на НДК Христо Друмев, председателят на управителния съвет на Асоциация „Българска книга" Йонко Йончев и консултантът по проекта за стратегия на българското книгоиздаване Матияс Бранд от Кьолн.

Нов момент в тазгодишното събитие е и дискусионният клуб „Бялото канапе", в което политици, журналисти и писатели ще дискутират наболелите въпроси по отношение на българската книга и литература днес.

С един сериозен проект се е заела Асоциация „Българска книга" - да създаде стратегия на нашето книгоиздаване, проектът на която ще бъде представен на 19 декември в Националната библиотека.

Резултатите от обширното изследване на българската книга представи Матияс Бранд. Около 120 книгоиздатели работят в момента с 5000 души, заети в бранша. „Издателите са малки или средни предприятия и не може да се говори за голям бизнес", заяви Бранд.

Очаква се увеличение в оборота на книгоиздаването с 5% - 10% през 2007 г. Производителността на труда е невисока поради това, че много от издателите са принудени да практикуват повече издания с по-малък тираж.   

Ситуацията с професионалното обучение е незадоволителна. Едва 31% от фирмите извършват редовно обучение на квалифицирания си персонал.

75% от работодателите са недоволни от качеството на работната ръка, която имат възможност да наемат. Дизайнът и предпечатът са в добро състояние.
Между 24% и 26% са българските издания, но 60% от общия обем на книгите са преводни.

Според Матияс Бранд и като цяло според авторите на изследването, за да се подобри репутацията на книгата в обществото, трябва да се вземат спешни мерки.

ДДС върху продажбите на книгите трябва или да не съществува, или да е по диференцирани ставки, подобно на практиката в други европейски страни.
Освен това е необходимо обучение на търговците на книги и създаването на Бизнес-кодекс на издатели и разпространители, който да подобрява връзките между двата сектора и не на последно място е нужно популяризиране културата на четене.