14-годишният ни талант - пианистът Асен Танчев предизвика сензация на Международния музикален фестивал в Германия, Обералгой.
Откроявайки се сред музикалните светила, той покори публиката с изпълнението за пианистите от висшата лига - b-Moll-Scherzo от Шопен. 
Танчев получи наградата "За изключителни постижения на млад пианист-виртуоз".

След концерта д-р Шмид от Консерваторията в Щутгарт пише в пресата:
На сцената излезе тайнствената звезда на вечерта - Асен Танчев, 14-годишен виртуоз на пианото от България. Изпълнението от Фредерик Шопен той превърна в напреграта драма - истинско представление.
Невероятно, колко прецизно насочена сила се крие в толкова млади пръсти, как - и то в тази напрегната ситуация на вперени погледи - те прелитат по клавишите, но без да грешат, как рисуват с музика, без лирично преувеличение!

След успеха си Асен е поканен за 10 концерта по време на фестивала догодина, както и да запише компактдиск.
Дни по-късно той получи Моцартовата награда Златно перо за Най-талантлив млад композитор на фестивала в Залцбург за нотираната от него "Балканска импресия".
Младият ни виртуоз свири на собствения клавесин на Моцарт в родната му къща и заедно с филхармонията в града пред паметника на големия композитор.

Асен Танчев току що се завръща от Скопие, където изпълни концерт на Моцарт за пиано и оркестър с филхармонията на Македония. Поводът бе 60-годишнината на училището и скорошното приемане на България в Европейския съюз.

Още на 12 години Асен Танчев пише първата си композиция - валс в памет на загиналата в автомобилното произшествие ученичка от Американския колеж Дафина.
"Дафина ми беше близка приятелка, сподели Асен пред БНТ. Обичаше живота, както никой друг. С музиката исках да предам как изглежда тя, нейните мисли, чувства.
В "Балканска импресия" исках да представя българската култура и стил."

Асен е едва на 4 години, когато постъпва в частна детска вокална група "Мечо Пух".
11-годишен вече завършва майсторския клас при проф. Виктор Чучков - председател на Съюза на българските композитори, който го нарича "моят асистент".
Година по-късно завършва майсторски клас при професорите Падубная и Рийгер в Гронинген и участва в три концерта в Холандия.

По-късно Асен изнася самостоятелен концерт в Хемсбах, Германия, където местната преса го нарича "един малък Моцарт" и "бъдещ Рубинщайн".
13-годишен Асен вече е студент в музикалната академия в Хановер при едно от имената на пианистичното изкуство, професор Ньоклеберг.

Танчев има издаден самостоятелен компактдиск с изпълнения на Моцарт, Хайнд, Бах, Менделсон, Дворжак и Брамс.