25-членен Обществен комитет е сформиран в навечерието на 20-тата годишнина от началото на Националния конкурс „Развитие“ за непубликуван български роман.

От Корпорация „Развитие“ уточняват, че комитетът освен организиране на честването на годишнината, както и на юбилейното 10-то издание на Литературния конкурс „Развитие”, ще има и задачата да предложи идеи за съпътстващите мероприятия, както и формат на церемонията за отбелязване на 20-тата годишнина.

В Обществения комитет участват освен членовете на настоящото жури на конкурса – проф. Ивайло Знеполски, Георги Господинов и доц. Бойко Пенчев, главният мениджър на корпорация “Развитие“ Александър Александров, но и членове на предишни журита – Алек Попов, проф. Валери Стефанов, Георги Цанков, както и изтъкнати наши творци и общественици. Сред тях са и писатели, печелили конкурса през годините, както и представители на редица големи наши издателства.

Тази година Корпорация „Развитие” иска да даде началото на нова категория в конкурса – младежки роман. На какви критерии трябва да отговарят авторите и техните произведения ще са сред задачите на Обществения комитет.

Първото му заседание е планирано за началото на месец октомври.

Припомняме, последното 9-то издание на конкурса събра 118 текста, претенденти за голямата награда от 7 хиляди лева. Победител бе Ина Вълчанова с романа си „Остров Крах“.