Литературният конкурс "Развитие" търси следващия велик роман, който да разчупи кардиограмата на българската литература.

Тазгодишното 9-то издание на престижния конкурс за неиздаван български отбеляза рекорден брой кандидат-новелисти - цели 118 ръкописа очакват вниманието на тричленно жури.

Организаторите на конкурс „Развитие” винаги са държали на качественото и авторитетно жури, като настоящото в пълна степен отговаря на този стремеж.

Председателствано от проф. Ивайло Знеполски с членове писателят Георги Господинов и литературоведът доц. Бойко Пенчев, който вече е и декан на факултет „Славянски филологии” в СУ, журито ще трябва да изчете внимателно всяка предадена творба в следващите четири месеца, преди да обявят голямата награда.

Тримата разказаха за News.bg, че търсят следващия голям български роман, който, освен парична награда от 7 хиляди лева, ще бъде и безплатно издаден.

От началото на конкурса до сега, тази година е с най-успешното откъм интерес издание - почти 120 ръкописа ще участват в творческото състезание.

Георги Господинов очаква в тях да има доста лични истории, но и не малко фантазия. По думите му в световен план в момента биографичното писане е модерно, но пък у нас има сериозна фентъзи общност, която сигурно също ще се изяви в рамките на конкурса. Любопитно ми е какво разказват хората днес, аз лично ще търся в текстовете почерк, мисъл, глас, сподели авторът на „Естествен роман” и „Физика на тъгата”. Той обещава на участниците в конкурса пълното си внимание - според него за един млад автор е много важно да намери дори един професионален читател.

Председателят на журито проф. Знеполски пък си обяснява небивалия интерес към конкурса с това, че много хора искат да изразят себе си и да разкажат за времето си, но не намират начин да го направят. Това е стремеж към себеизразяване, прецени той с поглед, устремен към огромната купчина очакващи го ръкописи.

Той поговори с екипа ни и за графоманията - ще слага граница на нея там, където кандидат-новелистите спират да говорят със собствения си глас. Повече млади писатели предават неиздавани творби, забелязал е проф. Знеполски. По думите му новата генерация иска да изрази себе си, да бъде чута.

Прагът за участие в литературния формат е 500 стандартни печатни страници. Стана ясно обаче, че сред кандидатите за големия приз  тази година има и творба, състояща се едва от три страници. Това обаче не я дисквалифицира автоматично. Ако авторът успее да ни убеди, след като го прочетем, че е открил нова съдържателна форма, защо не, допусна с известна доза хумор доц. Пенчев. Той е убеден, че едно от големите предимства на този конкурс е заличаването на неравенствата, които обикновено стоят между столицата и провинцията. Шансовете на авторите ще са равни - няма значение кой откъде е, известен ли е или не, увери Пенчев. Журито дори признава, че проявява по-голям интерес към имена, които досега не са се появявали на литературната сцена.

Печелившите номинации ще станат ясни на 4 април догодина. Броени дни по-късно - на 20 април, журито ще обяви победителя в 9-тия конкурс „Развитие” за неиздаван български роман.