Стара Загора За 36-ти път в Стара Загора започва ежегодния Фестивал на оперното и балетното изкуство. До 1 юли на сцените в града ще гостуват в 25-те оперни и балетни спектакли от цялата страна едни от най-изявените наши изпълнители.

Фестивалът започва с концерта “Музикалните послания на Европа”, посветен на 9 май – Денят на Европа. Под палката на главния диригент на Държавна опера Стара Загора Лучано Ди Мартино ще пеят солисти от оперните театри на България.

13 май – вторник, е една специална вечер за самия фестивал и Старозагорската опера. С един от шедьоврите на Верди “Дон Карлос” ще бъде почетена паметта на дългогодишния солист на операта Борислав Дойчев, починал в началото на годината.

Константинов Специално за ролята на Крал Филип е поканен световният оперен бас Юлиан Константинов, който е племенник на Дойчев. Константинов никога не е крил, че именно вуйчо му го е насочил и убедил да се занимава с оперно пеене.

Софийската национална опера ще гостува на фестивала с балета “Лебедово езеро”, постановка на Олег Дановски. Класата на българската балетна школа ще присъства и на спектакъла "Една нощ в Париж", по режисура и хореография на доц. Хикмет Мехмедов, представен от Оперно-филхармонично дружество Бургас и със специалното участие на Красимира Колдамова, Мария Илиева и Бисер Деянов.

Арабеск Но с това не се се изчерпва танцът от афиша на фестивала. В две поредни вечери Балет “Арабеск” ще представи култовите си спектакли Нестинарка, Лудо вино, Герман и постановката по валсове на Щраус – баща и син “3/4 луна”, заедно с оркестъра на Държавна опера Стара Загора под диригентството на Григор Паликаров.

Пловдивското оперно-филхармонично дружество се представя с “Лучия ди Ламермур” на Гаетано Доницети, а фестивалът завършва на 1 юли с юбилейния спектакъл по случай 78-годишнина на Старозагорската опера “Аида” на Верди, с диригент Найден Тодоров. Гостуват солисти от оперните театри на България.