Журито на конкурс „Развитие" за непубликуван български роман обяви номинациите от 8-то поредно издание на конкурса.

Проф. Ивайло Знеполски - председател и членовете на журито - писателите Георги Господинов и Алек Попов, изчетоха 71 текста.

На среща с Александър Александров, председател на фондация „Развитие 21" - организатор на конкурса, професор Знеполски съобщи шестте номинирани романа.

В средата на февруари месец - на официална церемония, ще бъде обявен и тазгодишният носител на Голямата награда на конкурс „Развитие".

Номинациите (по азбучен ред):

  • Александър Джоганов - „Крачолов"
  • Ваня Щерева - „Татко, аз и Ангелът"
  • Волен Митев - „Добрият, лошият...и Мария"
  • Десислава Димова - „Портрет на художника като млад"
  • Йордан Бозушки - „Изкуството да ни се случват хубави неща"
  • Стефан Бакърджиев - „Ex oriente lux, От изток иде светлината"

Припомняме, Голямата награда на конкурса е издаване на романа, 5 000 лева и статуетка.

Проф. Знеполски:
Самият конкурс представлява един процеп и ниша, през която има възможност да получи публичност качественото написано, но неиздадено. Това е една възможност за раждането на автора
                    Още...

Уникалността на конкурса е в това, че на фона на появилите се доста по-късно романови конкурси, този върши една по-тиха, но и любопитна работа.
Това заяви, помолен за коментар, Георги Господинов, който вече четвърто поредно издание е член на журито.

По думите му конкурсът е най-близо до автора, чете ръкописа му, чистия текст, така да се каже, без посредничеството на издателства и реклама.

Тазгодишното издание потвърди тенденцията към децентрализация на литературния живот у нас, все повече ръкописи идват извън София, изтъква Господинов.
Личната история все по-смело става основа на романовото, макар и не винаги с успех. Все повече е желанието за осмисляне на българския опит от 20 век, коментира още писателят.