На този ден актьорът Антон Горчев щеше да навърши 76 години. Известен е най-вече с ролята си на Караиван от "Козият рог", както и с кратките си, но изключително остри шеги.

Горчев завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1963 година. Започва кариерата си във Варненския театър, след това в Пловдивския и накрая - в Драматичен театър София.

Нека припомним, филмът "Козият рог" на Методи Андонов, където той изигра главна мъжка роля, е номиниран за Оскар за чуждестранна продукция години преди края на Студената война. От България изпратили технически негодно копие и така сме загубили шанса името на страната ни да дефилира в световния фестивал.

Лентата, излязла през 1972 година, се изучава в Италианската филмова академия. Това е първият български филм, преминал "Желязната завеса". Заснет е с изключителен професионализъм - чиста кинематография, десетина реплики и фин баланс между актьорско, операторско, режисьорско майсторство, признават и наши, и чужди кинотворци.

В него е първата гола сцена в българското кино - изнасилването на съпругата на Караиван от турците. Филмът на Методи Андонов е забранен на фестивала в Кан, заради огромните протести на Турция.

Анкара използва сериозното си влияния, както на запад, така и в арабския свят и това спира победоносния поход на „Козият рог". Турция вижда в творбата на Методи Андонов свой голям враг, който показва едно жестоко лице на Османската империя, което Анкара не може и не желая да приеме.

Освен с "Козият рог", усмивката и погледът на Антон Горчев са включени в 37 филма, сред които "Време разделно", "Горе на черешата", "Бяла магия", "Есенно слънце".